Sorin Cîmpeanu a făcut noi declarații. Joi ajung primele teste pe bază de salivă, în școli

Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul momentului. Ministrul Educației a transmis că joi vor ajunge în şcoli primele teste pe bază de salivă.

Cîmpeanu a anunțat că primele teste rapide din salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 vor ajunge joi în teritoriu şi face apel ”la responsabilitate şi bună credinţă” din partea părinţilor. În unele cazuri, testarea nu se va realiza la şcoală, ci la domiciliile copiilor.

Citeste si: Vaccinurile pe bază de ARN mesager împotriva COVID-19 cresc riscul de miocardită și pericardită

Oficialul a transmis că datele primite de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată că în cursul zilei de joi vor fi distribuite în teritoriu 6,5 milioane de teste în două tranşe, dintr-un total de 12 milioane de teste contractate în primul lot.

Ce a anunțat Sorin Cîmpeanu

„Termenele de livrare au fost 24 noiembrie, 2 decembrie şi 9 decembrie, din motive obiective termenul de 24 noiembrie a suferit o întârziere de o zi, să sperăm că nu vom avea întârzieri pentru următoarele livrări planificate”,

a declarat, joi, ministrul Educaţiei.

Citeste si: Testele de salivă din școli: procedura va fi stabilită de Ministerul Sănătății

Întrebat cine va aplica testarea, acesta a arătat că acolo unde cadrele didactice doresc, iar infrastructura şcolii permite, testarea se va face în şcoli, în timp ce acolo unde şcoala decide să nu administreze testele în şcoală, testarea se va face la domiciliu, sub supravegherea unui adult.

sorin cîmpeanu teste pe bază de salivă

Sorin Cîmpeanu - Ministrul Educației.

(sursa foto: Facebook)

Cîmpeanu a menționat un studiu în care 94% dintre cadrele didactice ”nu se simt confortabil” să administreze testele, el considerând că cifra reală nu este atât de mare.

Citeste si: ​Bacalaureat 2022. Calendarul probelor examenului de Bac sesiunea iunie-iulie şi august-septembrie

Ministrul admite că autorităţile nu au posibilitatea de a se asigura în privinţa realităţii rezultatelor testelor făcute acasă.

„Neexistând obligativitatea testării, nu există posibilitatea de a ne asigura. Ce putem noi să facem, apel la responsabilitate pentru a se administra aceste teste, pentru a se anunţa în timp şi corect rezultatul acestor teste, pentru că este interesul fiecărui copil şi fiecărui părinte şi, de asemenea, împreună cu Ministerul Sănătăţii, vom găsi foarte rapid, până când vor fi administrate primele teste, o cale de a promova simplitatea acestei administrări prin mesaje video uşor de înţeles”, a

adăugat Cîmpeanu.

Acesta a menţionat că universităţile de medicină şi farmacie s-au oferit să sprijine ”cu un minim instructaj” administrarea acestor teste.

Citeste si: Ultima oră! Ministrul Educației, decizie importantă pentru elevi! În ce condiții vor funcționa școlile cu prezența fizică!


Editor web

„Sunt aici ca să-ți transmit informația în timp real” - Relatează adevărul și duce mai departe tehnicile învățate în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. Cu trei ani de licență și doi ani de master, plus experiența acumulată în presă, se declară o adevărată jurnalistă.

„Asta mi-am dorit să fac dintotdeauna. Sunt o persoană cu bun simț, iubesc ceea ce fac, iubesc oamenii, animalele, natura și lucrurile frumoase. Ca un jurnalist adevărat, citesc și sunt preocupat de dezvoltarea personală. Sunt aici pentru mine, pentru tine, pentru voi, pentru a face ca lucrurile să funcționeze cum trebuie în țara noastră"

Georgiana Balaban ocupă funcția de traffic manager.

Îți Recomandăm Și...