Sorin Oprescu nu scapă de condamnarea de 10 ani și 8 luni de închisoare. Ce îl așteaptă pe "fugarul" din Grecia
Sorin Oprescu, ieșit pe cauțiune din arestul în care se afla la Atena, primește o veste proastă e la judecătorii Tribunalului București. Fostul primar al Capitalei mai are o ultimă șansă de a scăpa de condamnarea definitivă, la Curtea de Apel, în luna septembrie 2022.
Practic, contestația formulată de Sorin Oprescu la executarea pedepsei cu închisoarea a fost respinsă, după ce miercuri judecătorii amânaseră luarea unei decizii pentru azi.
La mijlocul lunii mai, Curtea de Apel București l-a condamnat în lipsă pe Sorin Oprescu la 10 ani și opt luni de închisoare. Pedeapsa a fost dublă față de condamnarea pe fond, când a primit cinci ani și patru luni de închisoare.
Ultima cale de scăpare pentru Sorin Oprescu, în septembrie
Avocații fostului primar au formulat o contestație în anulare la Curtea de Apel București care urmează să intre în analiză la mijlocul lunii septembrie 2022, aceasta fiind practic ultima cale excepțională de atac de care mai dispune Sorin Oprescu.
Sorin Oprescu a fost condamnat pentru mai multe infracțiuni, iar pedepsele au fost contopite: constituire a unui grup infracţional, luare de mită, abuz în serviciu şi spălarea banilor.
Data la care judecătorii din Grecia vor lua decizia privind extrădarea lui Sorin Oprescu
Judecătorii din Atena trebuie să decidă în data de 10 iulie dacă îl extrădează pe Sorin Oprescu în România.
După fuga din România, fostul primar al Capitalei a fost prins și arestat în Grecia, însă Curtea de Apel din Atena a considerat că Oprescu poate rămâne în libertate. El a fost obligat să plătească o cauțiune de 5.000 de euro și este obligat să se prezinte la poliţie de două ori pe lună.
De ce a primit Sorin Oprescu o condamnare atât de mare
Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu a fost condamnat în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.
Iniţial, instanţa de fond l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă mărită de Curtea de Apel Bucureşti la 10 ani şi 8 luni, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor.
Pedepsele au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare. Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.
Magistraţii au decis și confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica.
În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp, şi teren, în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu. Fostul primar trebuie să plătească şi 50.000 lei cheltuieli judiciare către stat.