Spălarea mașinii în fața curții sau a blocului este ilegal. Află care este valoarea amenzii
Pentru a economisi bani sau poate din pură plăcere, jumătate din români își spală mașinile acasă, însă nu mulți știu că este ilegal acest lucru. Află ce poți păți în cazul în care îți speli singur mașina în fața blocului sau a curții.
Multe persoane preferă să își spele mașina singuri. Cei care aleg să meargă la spălătoriile de tip self-service nu greșesc cu nimic, spălătoriile de acest gen sunt din ce în ce mai aglomerate. Însă, cu toate acestea, tot există mulți români care își spală mașina pe spațiul public neștiind că riscă să fie amendați.
Cât costă amenda pentru spălarea mașinii pe spațiul public
la 1.000 de lei. O prevedere similară există și la Cluj, încă din 2009. Potrivit acesteia, „curățarea sau spălarea autovehiculelor pe spații aparținând domeniului public sau privat al statului (trotuare, alei, platforme situate în fața garajelor, parcări, carosabil, curți interioare ale imobilelor de locuit, zone de agrement, cursuri de apă, lacuri etc.)” poate fi amendată cu sume cuprinse între 500 și 1.000 de lei.
Românii sunt obligați să păstreze curățenia trotuarelor și a părții carosabile
Prevederea este cuprinsă în OG 21/2002, care a fost modificată recent pentru a permite r idicarea mașinilor parcate inclusiv pe spațiile verzi. Potrivit acesteia, cetățenii trebuie să mențină curățenia trotuarelor, a părții carosabile, a locurilor publice și a locurilor de parcare pe care le folosesc și să asigure curățarea mijloacelor de transport și a utilajelor la intrarea acestora pe drumurile publice.
În plus, OG 21/2002 prevede că cetățenii trebuie „să respecte măsurile stabilite de lege și de reglementările locale pentru asigurarea igienei publice și curățeniei în localități”. Așadar, în funcție de fiecare consiliu local în parte, se pot aplica diverse amenzi pentru spălarea mașinii pe domeniul public.
Aceste prevederi sunt deja luate în calcul de autoritățile locale. Spre exemplu, la București, HCGMB 120/2010 stabilește că „răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi etc.)
a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip” este interzisă.