Toata Europa se uita acum catre Spania, unde declaratiile razboinice au luat locul negocierilor dupa expirarea ultimatumului dat de Madrid liderilor catalani pentru a renunta la ideea de independenta a provinciei.

"Guvernul va declansa procedurile prevazute in articolul 155 din constitutie pentru a restaura ordinea in Catalonia."

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în mai multe firme din țară după retragerea companiilor străine. „Plec unde manopera e mai ieftină”- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Liderii catalani se mentin insa fermi pe pozitie.

"Nu vom accepta articolul 155 (n.r. din constitutia Spaniei) si nu vom inceta sa cerem eliberarea celor doi lideri catalani."

In urma cu cateva zile, autoritatile spaniole au arestat preventiv doi lideri separatisti, sub acuzatia ca au organizat proteste luna trecuta si ar fi impiedicat o ancheta asupra referendumului din 1 octombrie, declarat ilegal de catre Madrid. Potrivit separatistilor, 90 la suta dintre catalani s-au pronuntat atunci pentru independenta provinciei.

Ce se va intampla de acum incolo? Daca Madridul se va folosi de constitutie, teoretic, in cateva zile, provincia va ramane fara autonomie. La randul lor, separatistii ar putea intre timp sa isi declare unilateral independenta. Acest lucru ar starni insa furia Madridului, care are in mana finantele Cataloniei.
S-ar putea ajunge la situatia in care catalanii sa ramana fara niciun ban chiar din aceasta luna, ceea ce ar duce cu siguranta la convulsii sociale in Catalonia.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si