Potrivit Constituţiei, starea de alertă este declarată în situaţii de catastrofă sau crize sanitare. Este a doua oară când ea se aplică în Spania- prima dată, în 2010, din cauza crizei controlorilor de trafic aerian.
Anunţul a fost făcut de prim-ministrul Pedro Sánchez într-un mesaj video transmis de la Palatul Moncloa. „Ne aşteaptă săptămâni foarte grele.(...) Nu excludem că în următoarea săptămână să ajungem la 10.000
El a lăudat intervenţia medicilor şi a făcut apel la vârstnici şi la bolnavii cronici: „Trebuie să se protejeze la maxim”. Tinerilor el le-a spus să păstreze „distanţa socială” şi să urmeze recomandările specialiştilor.
Citeste si: Care este starea pacienților din România infectați cu noul coronavirus
„Ne aflăm abia în prima parte a unei lupte care există în toată lumea. Decretarea stării de alertă permite mobilizarea la maxim a resurselor materiale pentru combaterea virusului. Reuşita ţine de oricare dintre noi.
Toate unităţile de învăţământ din ţară au fost închise. Catalonia este cea mai afectată regiune a Spaniei. Patru municipii din Barcelona se află în carantină.
Citeste si: Guvernul ceh anunţă închiderea frontierelor începând de luni
Preşedintele Guvernului, Pedro Sánchez, a anunţat joi un pachet de măsuri, între care transferarea a 2,8 miliarde de euro comunităţilor autonome şi suspendarea zborurilor dinspre Italia.
Citeste si: Sfat medical: cum se ia coronavirusul?
Regii Felipe VI şi Letizia au fost testaţi, după ce în urmă cu câteva zile s-au aflat în Franţa, iar rezultatul a fost negativ. Urmând recomandările specialiştilor, regina- care s-a întâlnit recent cu ministra Irene Montero, diagnosticată cu Covid-19-, va renunţa la activităţi pentru o perioadă.
Primarul oraşului Madrid a anunţat vineri că suspendă licenţele teraselor din Capitală.