Afectiunea nu poate fi vindecata, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumeaza, se feresc de polen, praf si par de animale, invata sa isi dea seama cand astmul lor se agraveaza si cum trebuie sa reactioneze.

"Astmul este o boala care poate fi tinuta sub control.

Este important ca pacientii sa stie ca pot duce o viata normala daca isi iau tratamentul si se feresc de factorii de risc" s pune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si reprezentantul GINA (Global Initiative for Asthma) in Romania, corform CSID.

Mostenirea genetica poate sa joace un rol important in aparitia acestei boli, iar copiii cu alergie alimentara sunt mai predispusi decat alti copii sa faca astm. Alergiile la polen, praf de casa, blana de animale, fum, poluare cresc riscul de a produce astm. La copii, baietii au un risc aproape dublu sa faca astm, comparativ cu fetele.

Astmul poate aparea la orice varsta, dar jumatate dintre toti cei care au astm au avut primele simptome in jurul varstei de 10 ani, potrivit CSID.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Netratat, astmul devine mai grav de-a lungul anilor, iar plamanii functioneaza mai prost. De aceea, medicii recomanda pacientilor sa respecte tratamentele si sa evite factorii de risc. Doar asa, astmul poate fi tinut sub control, iar plamanii pot functiona mai multi ani fara probleme.

Testarea pentru astm consta in spirometrie, care este un test ce masoara capacitatea pulmonara. Tot ce au de facut pacientii este sa sufle intr-un tub de cauciuc atasat unui computer. Rezultatul este imprimat imediat si medicul da rezultatul pe loc.

Astmul in cifre:

Astmul afecteaza mai mult de 300 milioane de oameni in toata lumea (Global Burden of Asthma Report, 2004) si este cea mai raspandita boala cronica printre copii. Doar in Europa, 30 de milioane de persoane sufera din cauza astmului. in Europa, 1 din 4 pacienti a avut cel putin o criza de astm atat de severa, incat nu a putut nici macar sa ceara ajutor.

In Europa de Vest, o persoana moare din cauza astmului in fiecare ora, iar in Romania, se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 cazuri de astm.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si