Doamna Gica a ajuns la spital cu o gravă problemă de sănătate. Analizele femeii le-au dat de gândit medicilor, care i-au recomandat o investigație imagistică foarte performantă: o scintigrafie osoasă.

Citește și: VIDEO- Se răspândește varianta „Pirola”. Este mai periculoasă decât tulpina Omicron

„Am avut un lipom de grăsime apcedat și după operație, după ce mi s-a extras tot domnii doctori au fost de acord să-mi fac toate procedurile acestea, am făcut inclusiv aici la aparatul acesta.”

Spitalul Universitar de Urgență beneficiază de cea mai performantă tehnică de imagistică

Analiza de acest fel este o formă de investigație radiologică bazată pe medicina nucleară, care permite medicilor să depisteze mult mai exact leziunile din interiorul corpului uman. În cazul acestei paciente, specialiștii au suspiciunea unui tip rar de cancer, care se dezvoltă în sistemul adipos. Investigația le arată concret dacă acest cancer există sau nu.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Ionuț Sălăvârtea, asistent șef Laborator Medicina Nucleară: „În principiu, investigația de medicină nucleară se bazează pe injectarea unui trasor special conceput pentru patologia respectivă. Spre exemplu,  pentru scintigrafia osoasă se folosește HDP, care este specific pentru scintigrafia osoasă și acele determinări care vor apărea sau nu, sunt specifice pentru sistemul ăsta articular.”

Medicina nucleară oferă o varietate mare de investigații detaliate, realizate adeseori prin injectarea unor substanțe radioactive ce sunt absorbite de organul sau partea corpului ce urmează să fie analizată.

În acest fel, medicii au un tablou complet și foarte exact asupra afecțiunii cu care se confruntă. Astfel de analize sunt utilizate în orice tip de boală, dar au o eficiență mai mare în afecțiunile de tip oncologic.

Ionuț Sălăvârtea, asistent șef Laborator Medicina Nucleară: „Se pot face investigații pentru aproape orice secție din Spitalul Universitar de Urgență, putem face scintigrafii osoase, se pot face și scintigrafii miocardice de efort și repaos, paratiroidiene, hematii marcate.”

Aceste investigații sunt decontate sută la sută de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și se pot face și în sistemul medical de stat. Dacă până recent existau două astfel de spitale unde pacienții le puteau accesa, recent laboratorul de medicină nucleară a Spitalului Universitar de Urgență și-a deschis porțile cu un bilet de trimitere de la medicul specialist. Bolnavii își pot face gratuit programări pentru aceste investigații. În regim de plată, prețurile analizelor pornesc de la 600 de lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si