„Ni se dădea o singură mască”

Doctorul Mircea Dinu Bordiniuc, infectat cu coronavirus, a povestit că la jumătatea lunii martie personalul medical primea o singură mască de protecție și li se spunea să o păstreze toată ziua.

Citeste si: Mărturii cutremurătoare din infernul Spitalului Suceava. „Nu primeam nici mâncare”

„Între 16 şi 20, da, săptămâna respectivă am avut, tot timpul am avut doar câte o singură mască în fiecare zi.

Era ştiut că nu avem suficiente măşti, ni se dădea o singură mască şi ni se spunea că trebuie să o păstrăm toată ziua, că nu este neapărat necesar să purtăm mască dacă discutăm cu o persoană care nu provine dintr-o zonă critică sau care nu are simptomatologie respratorie”, a povestit doctorul, citat de digi24.ro.

Întrebat cine a făcut aceste recomandări, medicul a răspuns că „erau nişte recomandări care circulau între personalul spitalului, dar nu a fost făcut niciun instructaj din partea protecţiei muncii sau a celor care ar fi trebuit să se ocupe de prevenirea transmiterii infecţiilor intraspitaliceşti”.

„Nu conștientizau gravitatea pericolului potențial”

Doctorul a afirmat că nu a fost luată în serios problema coronavirusului și nu a existat nicio informare generală în spital.

Citeste si: Şapte cadre medicale de la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti, confirmate cu coronavirus şi internate

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Au existat anumite discuţii, nu ştiu în ce măsură s-a luat în serios această problemă atât în cadrul spitalului cât şi între colegii mei. Unii dintre ei nu conştientizau gravitatea pericolului potenţial. Din punctul ăsta de vedere nu a existat o informare generală, doar câteva comunicate prin care ni se aducea la cunoştinţă ce anume ar trebui să facem în situația în care intrăm în contact cu un

pacient covid pozitiv, care sunt pacienţii cu risc, care sunt întrebările pe care ar trebui să le adresăm în consultaţie şi lucruri de genul ăsta.”

„Am încercat să sun la DSP de 70 de ori”

Doctorul Bordiniuc a explicat momentul în care a realizat că situația a scăpat de sub control.

„Am observat lucrul ăsta sâmbăta trecută, pe data de 21 şi duminică 22, când am observat că se pozitivează un număr din ce în ce mai mare de medici din cadrul spitalului. Ulterior, luni m-am prezentat la serviciu, ni s-a adus la cunoştinţă că ambulatoriul şi Unitatea de Primire Urgenţe sunt închise. Am încercat să sun la Direcţia de Sănătate publică de 70 de ori până se reuşesc să discut cu epidemiologul spitalului, o doamnă doctor care nu conştientiza nici în momentul respectiv că are de-a face cu un focar epidemiologic de o gravitate deosebită.

Citeste si: Iohannis, la finalul ședinței de urgență: „Este foarte important ca toți să respecte legea”

I-am atras atenţia asupra faptului că pacienţii care sunt în spital în prezent vor fi externaţi de către colegi şi vor merge înapoi în comunitate deşi au fost expuşi unui focar epidemiologic. Poate ar fi trebuit să se instituie nişte măsuri de izolare pentru aceşti pacienţi. I-am atras atenţia că mi se pare că este depăşită de felul în care se tratează situaţia şi ar trebui să raporteze lucrurile acestea mai sus.

Ulterior am redactat un document către directorul medical al spitalului.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Se auzea deja că directorul medical a fost înlocuit cu o altă doamnă doctor deoarece este confirmat pozitiv. Şi în acest document am spus despre problema pe care o consideram la acel moment în ceea ce priveşte externarea pacienţilor şi am sugerat să se ia nişte măsuri deoarece la ora 15.00 urma ca personalul să se întoarcă la domicilii şi dacă nu se instituiau măsurile de izolare urmau să intre în contact cu persoane din familia lor.”

Citeste si: 24 de cadre medicale de la Spitalul Militar din București, confirmate cu coronavirus

„N-am primit niciun răspuns. După ora 3.00 am fost informaţi că spitalul intră în carantină şi că trebuie să mergem să ne testăm. Am fost împreună cu nişte colegi la pavilionul de boli infecţioase şi am efectuat testarea în nişte condiţii oarecum nepotrivite deoarece se intra şi se ieşea pe aceeaşi cale de acces şi exita riscul să te întâlneşti cu persoane care nu aveau mască şi se pregăteau să le fie recoltat exudatul faringian. După care am intrat în izolare la domiciliu separat de restul familiei, din proprie iniţativă”, a conchis doctorul Mircea Dinu Bordiniuc.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si