Spitalele COVID, din nou supraaglomerate. Medic: „Acea cifră de 4.400 nu este reală. Sunt mult mai mulți”
Spitalele COVID din România se află din nou sub presiune. Crește numărul de infectări și numărul celor care fac forme grave ale bolii. În Capitală, duminică seară nu mai era niciun pat liber la secția ATI.
Duminică, 14 martie 2021, în România au fost raportate 4.383 de noi cazuri COVID-19, în timp ce în secțiile de terapie intensivă sunt 1.232 de pacienți. În toată țara, mai sunt libere doar 30 de paturi la ATI pentru bolnavii de COVID. În aceste condiții, premierul Florin Cîțu a cerut creșterea numărului de paturi ATI pentru bolnavii de COVID la 1.600. De asemenea, a dat misiune Inspecției Sanitare de Stat să țină zilnic evidența locurilor de la terapie intensivă.
Spitalul mobil de la Lețcani, de lângă Iași, care a costat peste 13 milioane de euro, a fost închis pe 13 ianuarie, pentru curățenie, după cum anunța în acel moment managerul. Cei 17 bolnavi internați au fost transferați la alte spitale din Iași. De atunci, nu a mai fost redeschis. Spitalul mobil are numeroase probleme, a descoperit Corpul de Control al premierului. Saloanele care în acte au peste 80 de metri pătrați au, de fapt, jumătate din această suprafață.
Instalația de climatizare nu face față, iar instalația electrică este depășită.
”Mulți pacienți nu declară că sunt pozitivi”
Capitala a raportat duminică 1.179 de infectări cu noul coronavirus în interval de 24 de ore. Toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate și spitalele arată din nou ca în perioada de vârf a epidemiei, din toamna trecută. Ambulanțele stau la coadă pentru a lăsa pacienții, iar unii bolnavi sunt conectați la tuburile de oxigen pe holuri.
Imaginile surprinse de cadrele medicale în camerele de gardă arată că acolo se lucrează din nou ca pe front.
În curtea spitalelor, ambulanțele stau la coadă pentru a interna pacienții Covid pozitivi, iar pe holuri sunt pur și simplu parcați, cu tot cu paturi, pacienții conectați la oxigen care nu mai au loc în saloane. Toate ventilatoarele sunt ocupate, iar cea mai dureroasă situație, spun medicii din prima linie, este noaptea, când le vin oameni în stare foarte gravă și nu îi pot primi.
Medicul Fiorella Mitoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Sf Pantelimon din București, a confirmat duminică seara prin intermediul unei discuții telefonice în timpul unei emisiuni TV, că spitalele au devenit din nou supraaglomerate, iar pacienții sunt tot mai mulți.
Din păcate, sunt mult mai mulți pacienți care își cumpără singuri teste rapide, și le fac acasă și aleg să nu declare faptul că sunt COVID pozitivi”, a declarat medicul.
Pentru medicii din România, cifrele îngrijorătoare ale cazurilor de bolnavi COVID-19 și imaginile cu secțiile de la ATI pline au devenit o obișnuință.
„Pentru noi, imaginile acestea au devenit o obișnuință. Sunt zile în șir în care aceste imagini sunt mai mult decât familiare. Secțiile de terapie intensivă sunt pline și din păcate, acest nou val este cu pacienți cu vârstă mult mai tânără față de episodul anterior, sunt în jurul vârstei de 50-60 de ani marea majoritate, cu forme severe. De exemplu, în UPU sunt 15 pacienți pozitivi, din care opt au nevoie de ventilator, în condițiile în care secția de terapie intensivă este plină de o bună perioadă de timp. Transferuri am putut face puține și în general în afara Bucureștiului”, a mai declarat Fiorella Mitoiu.