Inspectorii Directiei de Sanatate Publica Dolj au urmarit, in timpul verificarii, daca in cadrul Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova exista sau nu proceduri privind transfuziile sangvine.
"In ceea ce priveste aceste proceduri care sunt conforme cu legislatia in vigoare, s-a gasit o serie de nerespectari ale acestora.

In primul rand, nu s-a respectat indicatia Comisiei de Hemovigilenta a spitalului ca transfuziile sangvine sa se faca in intervalul orar 8.00-13.00, sub supravegherea medicului curant, ci s-au facut dupa-amiaza, cand nu mai era medicul curant, ci un medic de garda care avea in supraveghere mai multe sectii”, a declarat Stefan Popescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Dolj.
Potrivit sursei citate, unele fise ale pacientilor erau incomplete.

”De asemenea, s-a gasit ca in unele fise erau rubrici necompletate sau incomplete, de exemplu acceptul pacientului pentru a primi transfuzia. Totodata, nu era trecuta ora la care s-a inceput transfuzia si nici ora la care ea s-a terminat, nu erau trecute date despre starea politransfuzabila a pacientului, adica daca acesta a mai primit anterior transfuzii sangvine. In aceasta situatie, colegii mei, conform legii, au dat mai multe amenzi.

E vorba despre 25.000 lei pentru unitatea sanitara si cate 1.000 lei pentru medicul de garda, asistentul medical de la Unitatea de Transfuzii Sangvine a spitalului si celor doua asistente din sectie", a precizat Stefan Popescu.

Purtatorul de cuvant al DSP Dolj a precizat ca in urma verificarilor s-a stabilit ca "intr-adevar s-a constatat ca nu au fost erori de compatibilitate, adica nu s-a administrat sangele de la un pacient la altul".


Marti dimineata, purtatorul de cuvant al DSP Dolj declara ca inspectorii institutiei au verificat modul in care s-au respectat procedurile in privinta transfuziilor efectuate pacientilor, concluzia fiind ca acestea ”s-au respectat”, dar ca s-au gasit documente care nu au fost completate corespunzator.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

"S-a verificat modul in care s-au respectat procedurile si s-au respectat. S-au verificat pungile de sange administrate pacientilor si ele coincid cu cele mentionate in foaia de observatie, dar si in documentele de la Centrul de Transfuzii Sangvine. Au existat cateva documente incomplet completate. Inspectorii nostri nu au stabilit cauze, ci doar au constatat ceea ce s-a intamplat", a precizat, pentru News.ro, Stefan Popescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, in documentele medicale transmise politistilor de la Sectia 1 din Craiova se arata ca atat femeia in varsta de 81 de ani cat si barbatul de 67 de ani au decedat in urma unui infarct miocardic si a insuficientei respiratorii. De asemenea, in cazul pacientului in varsta de 67 ani, in raportul Institutului de Medicina Legala, la cauza probabila a decesului este consemnata si boala de care suferea barbatul, leucemia.


Inainte de a da o concluzie, anchetatorii asteapta si rezultatele analizelor histopatologice, care vor veni in cel mult 30 de zile.
In cursul zilei de marti, mai multe cadre medicale ale Spitalului Municipal "Filantropia" vor fi audiate de catre anchetatorii din cadrul Sectiei 1 Politie Craiova.

Politistii au deschis o ancheta dupa ce conducerea Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova a anuntat ca doi pacienti au murit in conditii suspecte. Bolnavii au decedat la cateva ore dupa ce li s-au facut transfuzii de sange.
De asemenea, conducerea institutiei a deschis o ancheta interna, ferificari facand si DSP.
Luni, purtatorul de cuvant al DSP Dolj, Stefan Popescu, a declarat ca 12 pacienti internati la Spitalul Municipal ”Filantropia” din Craiova au primit transfuzii de sange vineri, iar la sase dintre acestia au aparut reactii adverse, doi murind dupa cateva ore de la administrare.
Astfel, vineri, in jurul orei 23.00, o femeie, in varsta de 81 ani, cu patologie cardiaca, a decedat, iar in noaptea de vineri spre sambata, la ora 2.00, a murit si cel de-al doilea pacient, in varsta de 67 ani, preot in localitatea mehedinteana Vanju Mare.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

“Suspiciunea noastra a fost concomitenta acestor evenimente, este un semn de intrebare si noi trebuie sa intelegem ce s-a intamplat, daca a fost o problema noi trebuie sa putem rezolva”, a precizat Lorena Dijmarescu, directorul medical al Spitalului ”Filantropia”.
 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si