Spitalul Foişor din Bucureşti, evacuare cu probleme
Spitalul Foişor din Bucureşti a devenit unitate sanitară COVID-19, toţi pacienţii fiind, vineri seară, evacuaţi. Mai multe persoane au venit vineri noaptea în fața Spitalului „Foișor” pentru a protesta față de evacuarea pacienților. Jandarmii au fost solicitați să asigure ordinea, solicitându-le acestora să nu îngreuneze procedura de evacuare a pacienților.
Toți pacienții internaţi la Spitalul Foişor au fost externați sau mutați la alte spitale. Autoritățile au anunţat că au luat acestă decizie din cauza situației dramatice a cazurilor grave de COVID din Capitală. Conform acestora, este nevoie urgent de noi paturi de terapie intensivă, iar Spitalul Foișor avea 20 de astfel de paturi neocupate.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că decizia de a transforma Spitalul Foişor în unitate COVID a reprezentat soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a fost avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri.
Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI
Per total, Spitalul Foişor deţine 26 de locuri la ATI şi doar şase dintre acestea erau ocupate, a anunţat Ministerul Sănătăţii referindu-se la ”situaţia regretabilă” creată la Spitalul Foişor.
Instituţia a mai anunţat că deşi spitalul fusese informat încă de dimineaţă despre transformarea în COVID, la ora 11:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare eliberării avizului temporar.
”Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, precizează Ministerul Sănătăţii. Conform reprezentanţilor MS, va fi solicitată o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat evacuarea.
” Situaţia pacienţilor Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în Bucureşti sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi Covid-19 sunt intubati şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti", a anunţat Ministerul Sănătăţii.
Transformarea Spitalul Foişor în unitate Covid-19 a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri.
"Evacuarea şi transferul pacienţilor Covid-19 negativ care au fost internaţi la Spitalul Clinic Foişor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr.
Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD Bucureşti”, transmite Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii: Spitalul Foişor a fost informat încă de vineri dimineaţă despre iminenţa transformării spitalului
Ministerul mai prcizează că Spitalul Foişor a fost informat încă de vineri dimineaţă despre iminenţa transformării spitalului.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au mers la spital încă de la orele 11:00.
"La orele 19:00, managerul încă nu întocmise documentele necesare pentru eliberarea avizului temporar. Întârzierea nepermisă a pus o parte din pacienţii spitalului într-o situaţie regretabilă. Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, notează MS.
În cadrul Spitalul de Ortopedie Foişor erau internaţi un număr de 105 pacienţi.
13 pacienţi au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: 1 la Elias, 4 la Floreasca, 5 la Universitar, 1 la Bagdasar, 1 la SJU Buzau, 1 cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi.
Din cei 92 pacienţi rămaşi, 25 erau programaţi pt intervenţii chirurgicale. În plus, 67 erau pacienţi deja operaţi, care urmau sa fie externaţi la domiciliu.
”Ministerul Sănătăţii va urmări alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă situaţia tuturor pacienţilor transferaţi din spitalul Foişor. Ministerul Sănătăţii va depune eforturi alături de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru operaţionalizarea de urgenţă a îngrijirii pacienţilor Covid-19 în spitalul Foişor”, conform Ministerul Sănătăţii MS.
Proteste la Spitalul Foişor din Bucureşti
Mai multe persoane au venit vineri noaptea în fața Spitalului Foișor pentru a protesta față de evacuarea pacienților. Jandarmii au fost solicitați să asigure ordinea. Aceştia le-au solictat persoanelor care au venit în fața spitalului să respecte măsurile de ordine publică și să nu îngreuneze procedura de evacuare a pacienților.
Astfel, în legătură cu situația din zona spitalului Foișor, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București face următoarele precizări:
În zona spitalului s-a strans un grup de persoane, care prin acțiunile desfășurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienți. În plus, cei care au protestat nu a respectat măsurile de ordine publică și protecție luate de jandarmi.
"Recomandăm persoanelor prezente să respecte recomandările și măsurile de siguranță publică pentru a preveni eventuale evenimente care pot tulbura ordinea publică și siguranța pacienților evacuați.”, transmite Jandarmeria București.