Ultima zi de stare de urgență în România. Ce schimbări aduce starea de alertă
După două luni de la instituirea stării de urgență, România a intrat joi în ultima zi de restricții impuse de decretul prezidențial, în contextul pandemiei care a afectat tot globul.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 4 mai că nu va prelungi starea de urgență pe teritoriul României.
„Starea de urgenţă nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă şi în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgenţă. Începând din 15 mai, pentru a ţine epidemia sub control, vom intra într-o aşa numită stare de alertă,(...)
care este prevăzută de legislaţia specifică ce clarifică cum se acţionează în situaţia unei epidemii şi noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19”, declara președintele la acea dată.
Starea de urgență a fost decretată de Klaus Iohannis pe 16 martie, pentru 30 de zile, și a fost ulterior prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.
Până în prezent, pe teritoriul ţării noastre s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 şi peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică. Mai sunt 14.313 persoane în carantină instituţionalizată pe teritoriul României, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.
Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava- 3.317,
Starea de urgenţă decretată în data de 16 martie a cuprins măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, economic, al sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, justiţie şi afaceri externe, precum şi măsuri de primă urgenţă cu aplicabilitate graduală, potrivit Agerpres.
Pe întreaga perioadă a stării de urgență au fost emise 12 ordonanțe militare cu măsuri privind domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale,
justiţie, afaceri externe, transporturilor şi infrastructurii, educaţie şi cercetare.
Starea de alertă, adoptată în Parlament
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, în calitate de for decizional, legea privind starea de alertă. Proiectul depus de Guvern a suferit mai multe modificări, însă a fost votat de majoritatea parlamentarilor.
Deputaţii au adoptat, miercuri seară, cu 267 de voturi ”pentru”, 26 de voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Proiectul de lege iniţiat de Guvern a suferit numeroase modificări, atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.
Din legea adoptată miercuri seară a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat în vigoare a legii. Potrivit Constituţiei, orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior.
Ce înseamnă starea de alertă
Legea adoptată miercuri seară de Parlament prevede că pot fi deschise mall-urile și terasele, în anumite condiții. Cetățenii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport public și în magazine.
Sancțiunile pentru nerespectarea acestor regul se încadrează între 500 de lei și 2.500 de lei.
Starea de alertă va intra în vigoare cel mai devreme la începutul săptămânii viitoare.