Stare de alertă 15 mai 2020. Tot ce trebuie să ştii: măsuri şi reguli
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. După 15 mai, România intră în stare de alertă. Ce măsuri se vor impune
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Românii nu au scăpat încă de măsurile restrictive, chiar dacă după data de 15 mai ţara noastră nu mai este în stare de urgenţă.
Incepand cu 15 mai va intra in vigoare starea de alerta. Aceasta va aduce o serie de obligatii, atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice.
Potrivit legislatiei, instituirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei le permite autoritatilor luarea unor masuri speciale pentru prevenirea si inlaturarea pericolelor aduse de o situatie de urgenta.
Spre deosebire insa de starea de urgenta, nu se pot restrange drepturile constitutionale ale populatiei.
Din 15 mai vor fi permise activitatile de comercializare a produselor alimentare si a bauturilor in locatiile care nu presupun ramanerea clientilor in spatii inchise.
De asemenea, in timpul starii de alerta mall-urile vor ramane inchise, dar ca exceptie vor fi deschise centrele de ingrijire personala, stomatologice, optica medicala, curaţatorii şi altele din interiorul acestora.
De asemenea, este permisa vânzarea produselor electronice si electrocasnice, dar doar daca operatorii economici asigura livrarea acestora la domiciliul/sediul cumparatorului.
Starea de alerta obliga personalul acestor operatori economici sa poarte masca de protectie, ce va fi schimbata la un interval de cel mult patru ore. De asemenea, operatorii economici sunt obligati sa ofere solutii de dezinfectare a mainilor la intrarea in magazine.
Accesul in frizerii sau in cabinetele stomatologice se va putea face doar pe baza de programare, iar cei care vor gestiona programarea vor trebui sa determine daca viitorul client are simptome de raceala.
In timpul starii de alerta scolile raman inchise. Vor merge la cursuri doar elevii din anii terminali, care vor fi grupati in salile de clasa in grupuri de cate 10, iar activitatea nu va dura mai mult de 3 ore.
Bisericile se vor deschide, insa slujbele vor putea fi realizate doar in spatii deschise. Daca intra in biserici, oamenii trebuie sa pastreze o distanta de 8 metri unii fata de altii.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. In timpul starii de alerta accesul la metrou ar putea fi controlat iar calatorii au obligatia de a pastra o distanta de cel putin 1.5 metri unul fata de celalalt.
In transportul public se va urca numai pe usa din fata, iar locurile care pot fi ocupate de calatori vor fi marcate cu verde, numarul de pasageri care pot intra intr-un autovehicul fiind limitat la 50%. Purtarea mastii de protectie va fi obligatorie.
Hotelurile vor fi deschise insa nu pentru turisti. Se vor putea caza doar cei care calatoresc in interes profesional. Va fi permisa cazarea unei singure persoane in camere, iar masa va fi luata in regim de room service.
Masurile pregatite de guvern mai prevad ca, pe durata starii de alerta, sa existe posibilitatea plafonarii preturilor la medicamente, seruri, vaccinuri, dezinfectanti, insecticide, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive, materiale sanitare si echipamente de protectie, aparatura medicala.
Tot pe perioada starii de alerta angajatorul poate dispune unilateral desfasurarea activitatii in regim de telemunca sau munca la domiciliu.
Starea de alertă este prevăzută în OUG nr. 21/2004 şi se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgentă. Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Potrivit articolului 4 din OUG nr. 21/2004, pe durata situaţiilor de urgenţă sau a stărilor potenţial generatoare de situaţii de urgenţă se întreprind, în condiţiile legii, după caz, acţiuni şi măsuri pentru:
În plus, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Zonele afectate de inundaţii, incendii sau zăpezi pot fi evacuate şi se pot acorda ajutoare de urgenţă. Pe timpul stării de alertă, se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră.
Citeste si: Lora, pe urmele Denisei Tănase? Cosmeticele artistei se vând ca pâinea caldă- radioimpuls.ro
De asemenea, conform OUG nr. 21/2004, pe timpul stării de alertă se pot dispune, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României, republicată, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, aflate în strânsă relaţie de cauzalitate cu situaţia produsă şi cu modalităţile specifice de gestionare a acesteia.
Declararea stării de alertă să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgenţă persoanele a căror prezență nu se justifică în cazul situaţiilor de urgenţă la nivel naţional sau pe teritoriul mai multor judeţe se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, iar la nivel judeţean sau al municipiului Bucureşti, în Monitorul Oficial al autorităţii administrativ-teritoriale respective.
Potrivit articolului 3 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 1/1999, starea de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri excepţionale de natură politică, economică şi de ordine publică, aplicabile pe întreg teritoriul ţării sau în unele unităţi administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situaţii:
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Starea de urgenţă este decretată de preşedinte şi apoi avizată în Parlament, în termen de cinci zile. Aceasta se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile. În cazul în care este vorba despre calamităţi, responsabilităţile şi atribuţiile autorităţilor locale sunt preluate de Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, scrie forbes.ro.
Pe durata stării de urgenţă sunt interzise limitarea dreptului la viaţă, cu excepţia cazurilor când decesul este rezultatul unor acte licite de război, tortura şi pedepsele ori tratamentele inumane sau degradante, condamnarea pentru infracţiuni neprevăzute ca atare, potrivit dreptului naţional sau internaţional, precum şi restrângerea accesului liber la justiţie, se arată în Legea nr. 453/2004 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă.
În cazul stării de urgență se restrâng drepturile constituţionale ale locuitorilor din zona pentru care s-a instaurat, în timp ce pentru starea de alertă drepturile constituţionale ale locuitorilor nu se vor restrânge.
Stare de alertă 15 mai 2020. Stare de alertă măsuri. Stare de alertă reguli. Mai exact, starea de alertă permite autorităţilor să ia orice măsuri pentru prevenirea şi înlăturarea pericolelor pe care le presupune constatarea unei situaţii de urgenţă.