Starea de alertă se prelungeşte până pe 15 noiembrie. Nunţile şi botezurile, interzise în toată ţară
Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că s-a luat decizia de propunere a prelungirii stării de alertă din 15 octombie, pentru 30 de zile. De asemenea, secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat că nunţile şi botezurile vor fi interzise în toată ţara.
”Şi la nivel european se prevede un trend ascendent. Şi în România e la fel. În afara de sâmbătă şi duminică, când am avut mai puţine teste, azi avem 3100 de cazuri. Raportăm aici creşterea numărului de cazuri în Alba, Bacă, Timiş, Prahova, Iaşi, şi Bucureşti”, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, după şedinţa CNSU.
Nelu Tătaru a precizat că s-a aprobat propunerea prelungirii stării de alertă cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie.
De asemenea, s-a aprobat lista ţărilor cu risc epidemiologic şi se păstrează aceleaşi reguli.
De asemenea, evenimentele private, precum nunți, botezuri, în spațiile deschise și închise pe plan național vor fi interzise, până la scăderea numărului de cazuri, a anunțat șeful DSU, Raed Arafat.
„Este foatre greu să se respecte regulile. Nu se poartă masca, pentru că asta e natura evenimentului, oamenii mai dansează. Soluția cea mai bună de protecție și necesară este oprirea evenimentelor pentru că sunt sursă de transmitere”, a spus Arafat.
El a precizat că botezul și cununia de la biserică nu intră în această categorie, pentru că există reguli speciale pentru aceste ceremonii.
„Este vorba despre mesele festive”, a precizat el.
Se impune sau nu instituirea stării de urgenţă?
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi seară, că nu se impune instituirea stării de urgenţă, întrucât sunt măsuri care se pot lua în baza legii care a instituit starea de alertă. Şeful statului consideră că, dacă se vor impune noi restricţii care nu pot fi luate pe durata stării de alertă, va fi declarată stare de urgenţă, dar cel mai probabil nu la nivel naţional.
Întrebat dacă România ăşi mai permite oprirea economiei, Iohannis a precizat: ”Ca ţară ne permitem să facem tot ce putem să facem pentru sănătatea concetăţenilor noştri”.
”Nu există o definiţie universal valabilă sau european valabilă pentru starea de urgenţă. Ce declară alte state, precum Spania, e similar cu ce se numeşte la noi stare de alertă. S-a creat o lege specială pentru această stare de alertă şi de când această lege care a fost tergiversată de PSD la acel moment, Guvernul a putut să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei.
Deci nu e nevoie acum de stare de urgenţă. Dacă ajungem în situaţia, Doamne fereşte, să nu mai fie suficiente măsurile prin legea stării de alertă şi trebuie să impunem alte restricţii privind libertăţi, atunci se impune starea de urgenţă”, a afirmat, marţi seară, Klaus IOhannis, întrebat când consideră că s-ar impune din nou instituirea stării de urgenţă.