Stare de alertă România decembrie 2020. Starea de alertă se prelungeşte din această noapte (14 decembrie 2020, ora 00:00). Iată ce restriscţii se aplică! 

Guvernul a decis vineri prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Asta înseamnă că de Crăciun și de Revelion vor fi în vigoare măsurile impuse.

Starea de alertă se prelungește în România cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie.

Decizia CNSU privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile

Stare de alertă România decembrie 2020. Raed Arafat: Încercaţi pe cât posibil să limitaţi întâlnirea cu cât mai mulţi oameni

Şeful DSU a făcut un apel la români să respecte măsurile de protecţie în timpul sărbătorilorde iarnă. 

„Să vorbim deschis despre ce urmează în perioada sărbătorilor. E foarte important ca persoană fiecare ce va face, ca familie ce va face. În Bucureşti, numai în ultimele două zile, am avut număr de cazuri aproape de 2.000 două zile şi azi 1.700. Asta înseamnă o presiune care va fi asupra sistemului sanitar în următoarea perioadă. Asta înseamnă ca toată lumea să respecte portul măştii peste tot, distanţarea, măsurile de igienă, măsurile de telemuncă sau muncă la domiciliu sau combinarea cu separarea în două grupupri a celor care merg la lucru.

De sărbători, vă rog, gândiţi-vă la sănătatea dumneavoastră şi celor din familia dumneavoastră şi a celor în vârstă. Încercaţi pe cât posibil să limitaţi întâlnirea cu cât mai mulţi oameni. Anul viitor sperăm să avem sărbători cât mai aproape de normal”, a mai afirmat Raed Arafat.

Stare de alertă România decembrie 2020
Stare de alertă România decembrie 2020

Citeste si: Anunțul lui Raed Arafat despre cum vor sărbători românii Crăciunul și Revelionul

Se va putea circula pe timpul nopții?

Acesta a explicat că circulaţia pe timpul nopţii va fi interzisă în continuare, toate limitările urmând a fi în vigoare. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe. Dacă vorbim de petreceri de sute de oameni, mii de oameni în stradă, asta clar nu.(...) Nu vor fi festivităţi, cum au fost în alţi ani în centru în care să se întâlnească populaţia. Eu personal vă sfătuiesc evitarea, chiar dacă colindatul e o tradiţie, dar mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai te duci la altcineva, riscul creşte mai mult şi pentru tine şi pentru ceilalţi. Nu intru peste asta pentru că nu scrie nicăieri că e interzisă această activitate (întrebat despre tăierea porcului,- n.r.)”, a mai precizat el.

Pentru a putea circula pe timpul nopții este nevoie de DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE

Declarație stare de alertă
Declarație stare de alertă

Citeste si: Guvernul aprobă proiectul de hotărâre pentru prelungirea stării de alertă. Pentru câte zile sunt valabile măsurile

Pârtiile vor fi deschise

Stare de alertă România decembrie 2020.  „Organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport de cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează prin ordin comun al miniştrilor. Dacă cabina are capacitate de 20 de persoane, probabil va fi stabilit că 10 persoane pot fi transportate cu cabina. Telescaunele, teleschiurile vor funcţiona la fel mai departe. În rest, toate măsurile care au fost până acum, bineînţeles cu excepţia deschiderii pieţelor, măsurile rămân la fel cele până la 1,5, cele între 1,5 şi 3 şi peste 3”, a explicat Arafat, la finalul şedinţei CNSU care propus prelungirea stării de alertă cu alte 30 de zile.

Citeste si: Noi restricții din cauza CORONAVIRUS. Sunt valabile până pe 5 ianuarie

Potrivit acestuia, pârtiile vor fi deschise, dar respectând toate regulile în jurul lor. 

Ce se va întâmpla cu Bucureștiul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a detaliat situaţia în ceea ce priveşte municipiul Bucureşti.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

"La nivelul Bucureştiului, dacă luăm din data de 6 decembrie până în ziua de astăzi avem un număr de 9.070 de cazuri suplimentare care au apărut, până în ziua de ieri. Asta va înseamna că o să avem o presiune mai mare pe sistemul medical în zona Bucureştiului şi zonele probabil limitrofe şi poate că va fi nevoie să continuăm să transferăm pacienţi şi în alte părţi care au presiunea mai mică. Cu domnul ministru Tătaru am stabilit că vom avea o şedinţă cu managerii spitalelor din Bucureşti, cu şefii secţiilor ATI şi şefii UPU ca să discutăm această situaţie care probabil vom începe să o vedem în cursul săptămânii viitoare, având în vedere cifra asta de cazuri. La nivelul Prefecturii Bucureşti s-a discutat cu domnul prefect pentru intensificarea controalelor şi intensificarea măsurile de implementare a ce există acum în reglementările noastre", a explicat Arafat.

Stare de alertă România decembrie 2020
Stare de alertă România decembrie 2020

Citeste si: Decizie de ultimă oră. Românii care au avut coronavirus, mai liberi decât ceilalți

Piețele vor fi monitorizate

Ciucă a adăugat că, în urma redeschiderii pieţelor, va solicita ANSVSA şi structurilor Ministerului Afacerilor Interne să îşi coordoneze activităţile "astfel încât să putem să avem o monitorizare a tot ceea ce înseamnă activitatea în pieţe pentru a putea să evităm partea de răspândire a virusului". 

"DSP-ul urmăreşte împreună cu Prefectura situaţia la Bucureşti pentru că incidenţa nu este singurul factor care este luat în decizii. De exemplu, măsura carantinării, există o listă de factori care este emisă de INSP şi ei verifică aceşti factori în fiecare zi în baza incidenţei care există la acest moment în Bucureşti. Aici colaborarea populaţiei rămâne cea mai importantă din punctul nostru de vedere, de a colabora cu noi pentru a limita răspândirea prin limitarea mobilităţii şi limitarea contactelor şi respectarea regulilor cu portul măştii peste tot în spaţiile publice deschise şi închise", a continuat Arafat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si