Stare de criză: Ce înseamnă această măsură pentru România?
Stare de criză în România. Ținând cont de situația din Ucraina, Guvernul Ciucă vrea să introducă o nouă stare: cea de „criză”. Guvernul ar fi lucrat în ultima perioadă la un proiect de lege pentru instituirea situației de criză. Se pare că această măsură nu ar avea efecte direct asupra populației, ci mai degrabă asupra securității naționale.
Dacă România va alege să adopte starea de criză, toate structurile care aparițin Ministerului Apărării Naționale vor trece în subordinea forțelor armate străine care staționează pe teritoriul României sau sub conducerea comandamentelor Alianței Nord-Atlantice.
Situația de criză prevede apariția unor situații care să pună în pericol teritoriul, modul de viață, de sănătate, amenințări, riscuri sau vulnerabilități, incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional, potrivit proiectului de lege.
Proiect de lege pentru starea de criză
Proiectul de lege pentru implementarea stării de criză ar urma să fie adoptat. Asta după ce Executivul ar fi lucrat în aceste zile la un astfel de proiect, care prevede ca starea de criză să fie instituită în România, la propunearea miinistrului Apărării, avizată de premierul țării și introdusă prin intermediul unei hotărâri a a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a mărturisit că știe despre acest proiect de lege: „Am ştiinţă, cum este şi normal, urmând astăzi să avem o discuţie cu primul ministru”, a explicat liderul social-democraților.
Când ar putea intra România în stare de criză?
Proiectul de lege al autorităților ar preciza ca starea de criză să fie instituită în momentul în care țara se confruntă cu apariția sau iminența unor accidente care ar putea să afecteze sau să pună în pericol condițiile de viață, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea țării sau să pună în pericol orice alte valori constituționale.
Surse politice au spus că proiectul de lege ar urma să fie adoptat în cursul acestei săptămâni de către Guvern, iar în tot acest timp, Parlamentul se pregătește să adopte proiectul legii de criză în regim de urgență.