In articol:
Actuala stare de urgenţă expiră pe 31 iulie şi guvernul se va reuni, cel mai probabil în cursul zilei, pentru a o prelungi oficial până la 15 octombrie.
Senatul italian a votat primul, marţi seară, autorizarea prelungirii stării de urgenţă, iar apoi deputaţii au dat şi ei undă verde acestei decizii miercuri, în jurul prânzului.
"Din nefericire, pandemia nu s-a terminat complet astăzi, chiar dacă efectele sunt mai controlate şi limitate geografic", a declarat şeful guvernului, Giuseppe Conte, în faţa deputaţilor.
"O alegere inevitabilă, chiar obligatorie"
Prelungirea stării de urgenţă din Italia este deci "o alegere inevitabilă, chiar obligatorie, bazată pe reflecţii pur tehnice", a adăugat Conte, respingând acuzaţiile de "liberticid" aduse de opoziţia de dreapta.
Citeste si: Bilanţ dezastruos: Cum a evoluat mortalitatea în Europa, în perioada martie-mai 2020?
Şeful guvernului italian a ţinut, de asemenea, să sublinieze că prelungirea stării de urgenţă nu înseamnă o nouă izolare a italienilor, după cum au vehiculat unele mesaje postate pe reţelele sociale.
Peste 35.000 de morţi
Italia a plătit un tribut greu pandemiei, cu peste 35.000 de morţi şi peste 246.000 de cazuri de contaminare.
Citeste si: VIDEO- Precizări privind măsurile de restricții în România. Anunțul lui Ludovic Orban
Starea de urgenţă serveşte în Italia în principal la facilitarea şi accelerarea luării deciziilor şi măsurilor menite să combată efectele unui seism, inundaţiilor sau altor catastrofe, în cazul de faţă fiind vorba despre pandemia de COVID-19.