Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, propuse a fi adoptate începând cu data de 9 noiembrie, în contextul epidemiologic actual, au fost prevăzute în anexa la Hotărârea nr.101 și pot fi văzute mai jos.

Citeste si: Răsturnare de situație privind pragul de vaccinare din școli. Anunțul de ultimă oră al ministrului Sorin Cîmpeanu

Măsurile propuse în hotărârea CNSU produc efecte doar în situația aprobării lor prin acte normative ale Guvernului sau, după caz, ale conducătorilor ministerelor sau organelor administrației publice centrale. UPDATE: Guvernul a adotat luni o hotărâre prin care confirmă prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, potrivit unui comunicat al Executivului. 

Citeste si: VIDEO EXCLUSIV| Scumpiri masive la carnea de porc! Prețurile au crescut chiar și cu 50%

România, în stare de alertă din 15 mai 2020

România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai 2020, după ce s-a aflat timp de două luni în stare de urgență, chiar după apariția primelor cazuri de COVID-19 în țara noastră.

Măsurile intră în vigoare începând cu data de 9 noiembrie 2021

Anexa la Hotărârea CNSU de luni seara conține 74 de puncte cu noile restricții și poate fi văzută integral AICI

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Printre cele mai importante măsuri păstrate în vigoare se numără: certificatul verde obligatoriu pentru instituții, restaurante, centre comerciale și alte activități, carantina de noapte pentru nevaccinați sau cei care nu au trecut prin boală în

ultimele 180 de zile (între orele 22-5), obligativitatea purtării măștii în spațiile publice.

Citeste si: Noi restricții în Grecia pentru nevaccinați. Cetățenii au făcut cozi la centrele de vaccinare

Fără activitate în baruri, cluburi, discoteci

Se propune menținerea interzicerii activității în baruri, cluburi și discoteci, se precizează în Hotărârea CNSU.

Este propus ca restaurantele și cafenelele din interiorul clădirilor și de pe terase, ca și cele din interiorul hotelurilor, al pensiunilor sau al altor unități de cazare, să fie autorizate să funcționeze cu până la 50% din întreaga lor capacitate maximă în intervalul orar 5.00 – 21.00.

Se prevede și ca accesul să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate contra SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la încheierea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele aflate între a 15-a și a 180-a zi de la data confirmării infecției cu SARS-CoV-2.

Restricții pentru jocurile de noroc și locurile de joacă

Se propune ca activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 05.00-21.00. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Se propune ca desfășurarea activității operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise sau deschise să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și doar în intervalul orar 05.00-21.00. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Este propusă posibilitatea ca organizarea de competiții sportive pe teritoriul României, în spații închise sau în aer liber, să se realizeze fără prezența publicului spectator, în condițiile stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De altfel, se recomandă să se mențină interdicția privind desfășurarea de activități recreative și sportive în aer liber, cu excepția celor la care sunt implicate cel mult 10 persoane care nu locuiesc în același loc.

Citeste si: Părinții și profesorii preotestează la un liceu din județul Suceava. Ei sunt de părere că vaccinarea este prea din scurt

Reglementări pentru angajații din România

Se propune menținerea obligației de organizare a programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu pentru cel puțin 50% din angajați, iar acolo unde specificul activității nu permite telemuncă sau muncă la domiciliu programul de lucru să fie organizat și să se desfășoare în schimburi, cu respectarea strică a măsurilor de protecție sanitară.

Se propune ca organizarea activității la locul de muncă, să fie realizată cu respectarea prevederilor legale emise de autoritățile competente în ceea ce privește prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2, pentru asigurarea securității și sănătății în muncă a lucrătorilor, ținând cont și de gradul de vaccinare al angajaților de la acel loc de muncă, atestat prin certificat de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariații pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și de numărul de angajați aflați în intervalul de 180 de zile de la data testului pozitiv, pentru salariații care au fost confirmați pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, care dețin și prezintă angajatorului adeverință eliberată de medicul de familie

Excepție de la certificatul COVID în anumite situații de urgență

Se propune ca instituțiile publice și operatorii economici să întreprindă măsurile necesare pentru asigurarea accesului la serviciile publice oferite, în situații urgente (de exemplu: eliberare certificat de deces, certificat de naștere și altele asemenea) și persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activității în mediul on-line, în spații deschise, la ghișee dispuse direct în exteriorul clădirilor sau în orice alte condiții care să asigure respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii SARS-CoV2.

Unde se poate intra fără certificat COVID-19

Se propune ca accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 să fie permis în lăcașurile de cult, unde se desfășoară activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele și rugăciunile colective, și în unitățile de alimentație publică în care se comercializează produse alimentare și băuturi alcoolice sau nealcoolice aflate în afara centrelor comerciale, târgurilor, bâlciurilor și talciocurilor, cu purtarea măștii de protecție și respectarea normelor de protecție sanitară.

Operatorii economici, obligați să verifice certificatul COVID

Se propune menținerea obligației pentru organizatorii/operatorii economici care desfășoară activități potrivit prezentei Hotărâri de a scana codul QR de pe certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 folosind secțiunea «Verificare reguli interne» din aplicația mobilă «Check DCC» pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat sau documentele pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Se propune exceptarea persoanelor, de la măsurile prevăzute în prezenta hotărâre, care au vârsta mai mică sau egală cu 12 ani și sunt însoțite de o persoană cu vârsta mai mare de 18 ani și care face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si