Starea de urgență, prelungită încă o lună! Se întâmplă într-o țară de lângă Marea Neagră
Situația extrem de gravă a epidemiei de coronavirus a forțat guvernul unei țări de la estul Mării Negre să prelungească starea de urgență cu încă o lună. Armenia este ţara cea mai afectată din Caucazul de Sud, zilnic fiind raportate sute de noi infectări.
Armenia a anunţat luni prelungirea stării de urgenţă până la 12 august în încercarea de a limita propagarea noului coronavirus, în condiţiile în care numărul zilnic de infectări nu a început să scadă. Cu toate acestea, aproape toate sectoarele economiei funcţionează după redeschiderea magazinelor la începutul lunii mai, spre a se preveni un colaps economic.
Frontierele Armeniei rămân închise şi zborurile internaţionale nu au fost reluate. Armenia, ţară cu circa 3 milioane de locuitori, a raportat 32.151 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 573 de decese provocate de COVID-19.
Armenia este ţara cea mai afectată din Caucazul de Sud
Armenia este ţara cea mai afectată din Caucazul de Sud, zilnic fiind raportate sute de noi infectări. Prim-ministrul Nikol Paşinian a declarat la începutul lunii că, dacă populaţia nu respectă măsurile antiepidemice, ar putea fi reimpuse restricţiile, ceea ce ar provoca o criză economică severă, potrivit Agerpres.
Guvernul de la Erevan a impus purtarea măştilor de protecţie în spaţiile publice.
Specialişti din alte ţări şi din organizaţii internaţionale au sosit în Armenia luna trecută pentru a acorda asistenţă în combatarea epidemiei. În România, unde explozia cazurilor de noi infectări a crescut masiv săptămâna trecută, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS și președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că România ar putea reveni la starea de urgență într-un singur scenariu.
„Cu siguranță un element care trebuie luat în considerare este legat de capacitatea sistemului de sănătate de a primi pacienții, mai ales cei cu formele grave, și de a-i trata. Cred că acolo va fi punctul de inflexiune. Nu e așa de important numărul de cazuri diagnosticate, cât cel mai important este numărul de cazuri care fac forme grave de infecție și care au nevoie de asistență medicală care la un moment dat nu mai poate fi acordată și se ajunge la un număr mare de decese”, a spus profesorul Alexandru Rafila.