Două țări din estul Europei, Slovacia şi Republica Cehă, vor declara ambele starea de urgenţă în această săptămână pentru a lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

În Slovacia, o ţară cu 5,4 milioane de locuitori a înregistrat 9.343 de infecţii cu coronavirusul de la începutul pandemiei, iar 44 de pacienţi au decedat. Vineri, numărul contaminărilor zilnice a atins cifra record de 552.

Citeste si: Care va fi prima decizie a lui Nicușor Dan ca primar general. Pe cine demite

Republica Cehă, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat în total 65.313 cazuri confirmate de contaminare, dintre care 615 morţi.

Anunțurile privind starea de urgență au fost făcute de premierii celor două ţări care au înregistrat o puternică recrudescenţă a cazurilor de contaminare, notează AFP.

Citeste si: VIDEO- Primarul care și-a umilit fiica, ales din nou. Oamenii: Merită

Premierul Slovaciei: "Situaţia este extrem de gravă" 

"Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe", a declarat şeful guvernului slovac, Igor Matovic, la finalul unei reuniuni a celulei de criză din ţara sa.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Măsura ar urma să fie adoptată de guvern miercuri şi ar fi a doua de acest gen de la începutul pandemiei.

Citeste si: Cardul de sănătate devine obligatoriu din nou!

cehia
Republica Cehă a înregistrat în total 65.313 cazuri confirmate de contaminare, dintre care 615 morţi.

Ce restricții intră în vigoare de la 1 octombrie în cele două țări

Premierul ceh, Andrej Babis, a anunţat o reuniune extraordinară a guvernului său miercuri, de asemenea, pentru a aproba starea de urgenţă.

Potrivit restricţiilor luate în considerare de guvernul slovac, toate evenimentele sportive, culturale şi serviciile religioase vor fi interzise cu începere de la 1 octombrie.

Citeste si: Se complică situația la Primăria Sectorului 1. PSD cere renumărarea voturilor

Căsătoriile şi înmormântările vor fi autorizate numai dacă toţi participanţii fac dovada testului negativ la coronavirus. Restaurantele, barurile şi cafenelele vor închide la orele 22.00, iar persoanele care nu locuiesc împreună şi doresc să se apropie la mai puţin de 2 metri, în exterior, vor fi obligate să poarte mască.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Portul măştii este deja obligatoriu în Slovacia în locurile publice, în interior.

Restricții mai dure decât în starea de urgență în Madrid

Zecii de mii de români din regiunea Madrid se confruntă cu noi restricții impuse de Guvern pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Mai mult de 1 milion de locuitori din regiunea Madrid  nu mai pot să iasă din cartierele lor  decât din motive de primă necesitate, după extinderea la noi zone, luni, a restricţiilor adoptate pentru a limita răspândirea epidemiei de COVID-19.

În plus, guvernul central  consideră insuficiente măsurile anunțate  și ia în calcul noi restricții, informează AFP.

Citeste si:   Gabriela Firea își recunoaște înfrângerea, LIVE pe Facebook. "Dumnezeu m-a înzestrat cu puterea de a trece peste momentele grele"

Începând de luni dimineaţă, aceste măsuri vizează 167.000 de persoane suplimentare, care nu mai pot să iasă din cartierele lor decât pentru motive precise, precum mersul la muncă, deplasările la medic şi însoţirea copiilor la şcoală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si