Close sidebar
Close sidebar

"Stateau CALARE pe MORTI, taiau carne din ei si-o MANCAU!” Marturia cutremuratoare a unui veteran de razboi

Al Doilea Razboi Mondial este, pentru cei mai multi dintre noi, o poveste dureroasa traita de inaintasii nostri. Pentru Constantin Hertoiu, insa, barbat din Cainenii Mici - un satuc cuibarit in mantaua lunga a Muntilor Fagaras - cea mai sangeroasa lupta din istoria umanitatii palpita inca in fibra lui de erou.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Constantin Hertoiu, in varsta de 103 ani, a povestit pentru evz.ro ororile pe care lea vazut si trait in Al Doilea Razboi Mondial.

" Am pornit la atac, peste Prut. Rusii ne asteptau. A fost macel, dar ne-am revenit si usor-usor am eliberat Basarabia. Am ajuns in Crimeea, la Odessa. Am fost si la Sevastopol, apoi in Cecenia... Ce razboaie mari au mai fost…”.

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Din Cecenia a ajuns la Stalingrad, unde a luat parte la cea mai mare batalie din istoria omenirii, data printre ruinele orasului si in imprejurimi. Numai acolo, 200.000 de romani au muscat pentru totdeauna din tarana ruseasca. in total, 290.000 de ostasi ai Axei au fost prinsi in incercuire si trimisi in lagarele din Cecenia, Donbass ori Siberia.

Dintre acestia 6.000 au rezistat si s-au intors acasa.

Adica 2%! Nea Dinu se afla printrei ei. Raboiul a fost greu. Dar mai greu a fost ce-a urmat: aproape sase ani petrecuti in lagare, batut, umilit, imbracat in zdrente, mereu mort de foame si, mai ales, de sete: "La Stalingrad am fost luati prizonieri. Cati am mai scapat, ca rusii ne impuscau pe capete! Cand s-au linistit apele, au venit la noi niste cazaci. Fusesem 98 de insi, mai ramasesem 6”, rememoreaza Dinu Hertoiu.

In lagar, prizonierii erau pusi sa sape santuri cat era ziulica de lunga, ca rusii sa-si recontruiasca tara dupa razboi. Foamea insa ii trasforma pe oameni in fiare.

"Ii vedeam pe unii calare pe morti, taiau carne si mancau. Eu n-am facut asa. Au fost momente in care imi uscam excrementele la soare, ca sa le pot manca. in rest, bagam mana pe sub morti si le scoteam rezerva de paine pe care o tineau in saculetele de la gat.

Mureau de tifos multi, cam 40 pe noapte. Gaseam painea inverzita, dar o mancam. Nu te gandeai ca e paine de la morti… Mai era si murdara de sange. Nu conta. Conta sa nu mori. Ratia era de 200 de grame de paine pe zi”.

Citeste mai multe aici

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI