Statele Unite au lansat, vineri, atacuri aeriene împotriva unor ţinte din Siria şi Irak ca răspuns la atacul cu drone de duminică asupra unei baze militare americane din Iordania, când au fost ucişi trei soldaţi ai SUA.

Citește și: VIDEO- Războiul dintre Rusia și Ucraina aduce în discuții obligativitatea serviciului militar. În ce țări ar putea fi reintrodusă?

Atacurile americane au vizat poziţii ale grupărilor armate pro-iraniene din vestul Irakului în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, în special în sectorul Al-Qaim situat la graniţa cu Siria.

Joe Biden: „Răspunsul nostru a început astăzi"

Casa Albă a dat publicităţii o declaraţie a preşedintelui Joe Biden după anunţul că SUA cu privire la atacurile aeriene din Siria şi Irak.

„Duminica trecută, trei soldaţi americani au fost ucişi în Iordania de o dronă lansată de grupuri militante susţinute de Corpul Gărzilor Revoluţionare Islamice din Iran (IRGC). În această după-amiază, la indicaţiile mele, forţele militare americane au lovit instalaţii din Irak şi Siria pe care IRGC şi miliţiile afiliate le folosesc pentru a ataca forţele americane”, a anunţat preşedintele SUA.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

„Răspunsul nostru a început astăzi.

Va continua în momentele şi locurile pe care le vom alege”, a punctat şeful Casei Albe.

Atacurile aeriene asupra a șapte obiective din Irak și Siria au fost un succes, spune Casa Albă. SUA afirmă că atacurile aeriene au avut loc pe parcursul a aproximativ 30 de minute și au vizat trei locații din Irak și patru din Siria.

Primele victime ale loviturilor de răzbunare americane

Comandamentul militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM) a anunţat că SUA au efectuat lovituri în Irak şi Siria care au vizat Gardienii Revoluţiei iranieni şi grupuri pro-iraniene.

"Atacuri aeriene au implicat peste 125 de muniţii de precizie", a spus CENTCOM într-un comunicat, precizând că au vizat peste 85 de situri, inclusiv centre de comandă şi informaţii, precum şi infrastructuri de depozitare pentru drone şi rachete aparţinând miliţiilor şi forţelor iraniene "care au permis atacuri împotriva forţele americane şi ale coaliţiei".

Cel puţin 13 luptători pro-iranieni au fost ucişi vineri în urma atacurilor aeriene efectuate de Statele Unite în estul Siriei, a raportat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

Reacția Irakului după atacul american

Loviturile americane constituie o "încălcare a suveranității irakiene", a criticat sâmbătă dimineața, într-o declarație, un purtător de cuvânt al prim-ministrului irakian Mohamed Shia al-Sudani, exprimându-și temerile față de consecințele acestora pentru securitatea și stabilitatea Irakului.

a regiunii.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Generalul Yehia Rasool, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului irakian, a confirmat "atacuri aeriene conduse de Statele Unite" împotriva sectorului Al-Qaim, la granită cu Siria, și a altor "zone de frontieră irakiene", potrivit Agerpres.

Aceste atacuri sunt "o amenințare care va atrage Irakul și regiunea" într-o situație nedorită,"cu consecințe dezastruoase pentru securitatea și stabilitatea Irakului și a regiunii", a adăugat oficialul irakian.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si