In articol:
”La instrucţiunile preşedintelui Donald Trump, Statele Unite au efectuat o operaţiune antiteroristă în Yemen şi au reuşit să-l elimine pe Qassem al-Rimi, un fondator şi liderul grupării Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA)”, a anunţat joi într-un comunicat Casa Albă.
Sub conducerea lui al-Rimi, AQPA a comis ”violenţe incalificabile împotriva civililor în Yemen şi a căutat să comită şi inspire numeroase atacuri împotriva Statelor Unite şi forţelor noastre”, afirmă Casa Albă.
Moartea lui Qassem al-Rimi "slăbeşte şi mai mult AQPA şi mişcarea mondială Al-Qaida, iar acest lucru ne apropie de eliminarea ameninţărilor pe care aceste grupări le reprezintă la adresa securităţii noastre naţionale”, mai justifică preşedinţia americană.
Potrivit Executivului american, al-Rimi a intrat în Al-Qaida în anii '90, când a lucrat în Afganistan pentru Osama ben Laden, responsabil de atentatele de la 11 septembrie 2001 comise în Statele Unite.
AQPA a profitat de slăbirea puterii centrale în Yemen şi şi-a consolidat acapararea în sudul şi sud-estul ţării, devastată de un război din 2015.
ATENTAT ÎN FLORIDA
Gruparea AQPA a revendicat atacul armat comis la începutul lui decembrie de un militar saudit într-o bază militară americană la Pensacola, în Florida, soldat cu moartea a trei marinari, potrivit unui comunicat emis duminică de centrul
Citeste si: Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi- wowbiz.ro
”Într-un discurs audio al liderului său Qassem al-Rimi, AQPA a revendicat atacul din decembrie 2019 la baza aeronavală Pensacola”, dezvăluia SITE.
Doplomaţia americană şi-a dublat în 2018 recompensa oferită în schimbul prinderii lui Qassem al-Rimi, de la cinci la zece milioane de dolari.
Acesta era vizat totodată de sancţiuni impuse de Trezoreriaamericană şi ONU, din cauza participării sale la un atentat sângeros în apropiere de sediul Ambasadei Statelor Unite la Sanaa şi din cauza unei presupsuse susţineri a tânărului nigerian Umar Farouk Abdulmutallab care, în ziua de Crăciun, în 2009, a înercat să arunce în aer un zbor Amsterdam-Detroit ascunzând
Statele Unite şi-au intensificat atacurile cu drone vizând Al-Qaida în Peninsula Arabică de la instalarea la Casa Albă a lui Donald Trump.
Preşedintele american a autorizat de asemenea atacuri aeriene în Orientul Mijlociu, ca cel în care a fost ucis, la începutul lui ianuarie, la Bagdad, puternicul general iranian Qassem Soleimani, un comandant al Gardienilor Revoluţiei.
În 2011, imamul Anwar al-Awlaki- un fost recrutor foarte influent Al-Qaida, născut şi crescut în Statele Unite înainte să intre în reţeaua lui Osama ben Laden în Yemen- a fost ucis într-un atac cu o dronă.
Citeste si: Lora, pe urmele Denisei Tănase? Cosmeticele artistei se vând ca pâinea caldă- radioimpuls.ro
Un atac similar l-a eliminat pe precedentul lider AQPA, Nasser al-Wahishi, în 2015.
Citeste si: Anunțul lui Donald Trump despre conflictul cu Iranul! Președintele SUA e foarte hotărât!
Jalal Belaïdi, alias Abu Hamza al-Zinjibari, un important lider Al-Qaida în Peninsula Arabică, a fost ucis la începutul lui 2016, împreună cu două grăzi de corp, maşina în care se aflau fiind pulverizată într-un atac cu o dronă americană.
Fraţii Chérif şi Saïd Kouachi, autorii atacului de la 7 ianuarie 2015 la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, la paris, s-au reclamat de la Al-Qaida în Peninsula Arabică.