Conform datelor INS, o gospodarie a folosit, in medie, lunar, 4,05 lei pentru educatie, iar pentru serviciile de telefonie — 90,71 lei. Pentru energia electrica a utilizat 94,06 lei, pentru gaze naturale — 56 lei, energie termica — 13,61 lei, apa, canal, salubritate — 56,35 lei. in ceea ce priveste serviciile de sanatate, intr-o luna, o gospodarie a cheltuit, in medie, 26,26 lei, iar pentru tratamentul sanitar — veterinar al animalelor de casa — 0,46 lei.
Gospodariile au scos din buzunare pentru serviciile culturale si de recreere — 7,46 lei, pentru ingrijire personala — 13,89 lei, pentru servicii turistice — 13,71 lei, abonamente radio-tv — 23,95 lei, servicii de transport — 33,59 lei, jocuri de noroc — 0,45 lei.
Doar 30,2% dintre gospodariile din Romania si-au permis anul trecut, cu venitul net realizat, sa isi cumpere haine noi, iar 18,1% o saptamana de concediu, in afara casei, se arata in publicatie.
Potrivit documentului, un procent de 6,4% si-au permis inlocuirea mobilei uzate si/sau demodate, 13,3% si-au luat produse electrocasnice, iar 11,7% au mers la spectacole de teatru sau cinema.
Pe de alta parte, numai 16,1% dintre gospodariile din Romania si-au putut permite carti, ziare, reviste cu venitul total net lunar realizat.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Datele INS, arata ca o treime dintre gospodariile din Romania nu si-au platit la timp intretinerea locuintei, anul trecut, iar 14,5%, energia electrica. De asemenea, 6,4% nu si-au putut plati la timp abonamentul radio-TV, iar 6,2% — telefonul.
Pentru a putea face fata cheltuielilor curente, 10,6% din gospodarii au apelat la munca suplimentara, 11,2% la ajutoare financiare, fara obligatia de restituire, de la rude, prieteni, 6,5% la imprumuturi de la rude, prieteni, alte persoane, 7,3% la economii. Doar 69,6% dintre gospodarii pot face fata cheltuielilor cu venitul total net lunar realizat.
Impozitele asupra veniturilor, contributiile la bugetele de asigurari sociale, cotizatiile si alte impozite si taxe au detinut, in 2016, o pondere de 20,3% din cheltuielile totale ale unei gospodarii, ridicandu-se, in medie, la suma de 513 lei/luna, conform INS.
Din aceasta suma, impozitul pe salariu a reprezentat 39,7%, fata de 39,5%, in 2015, iar contributiile de asigurari sociale (pentru pensie, la fondul de somaj si pentru asigurarile de sanatate) 58,4%, comparativ cu 56,3%, in 2015.
Tot in anul 2015, ponderea taxelor si impozitelor era de 19% din cheltuielile totale, iar suma se ridica la 446,1 lei/gospodarie.
"Impozitele, contributiile, cotizatiile, taxele detin o pondere mare in cheltuielile totale ale gospodariilor in ale caror venituri predomina veniturile salariale.
Astfel, in anul 2016, ponderea acestora in cheltuielile totale a fost de 29,2% pentru gospodariile de salariati, comparativ cu 13,6% pentru cele de someri, 9,8% pentru gospodariile de pensionari, 4,9% pentru cele de lucratori pe cont propriu in activitati neagricole si numai 3,7% in cazul gospodariilor de agricultori", se noteaza in document.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
De altfel, in anul 2016, cuantumul mediu al transferurilor aflate in sarcina gospodariilor de salariati a fost de 13,9 ori mai mare decat al celor platite de gospodariile de agricultori, de 10 ori mai mare decat transferurile platite de gospodariile de lucratori pe cont propriu in activitati
neagricole, de 5,6 ori mai mare decat al celor de pensionari si de 4,1 someri sau mai mare decat al gospodariilor de someri.
Principala destinatie a cheltuielilor gospodariilor — consumul — a detinut, in medie pe ansamblul gospodariilor, 71,7% din cheltuielile totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 1.810 lei/luna/gospodarie, iar cheltuielile banesti pentru cumpararea de produse alimentare (inclusiv cheltuielile in unitatile de alimentatie publica), nealimentare si pentru plata serviciilor s-au ridicat la 1.612 lei/luna (63,9% din cheltuielile totale).
Potrivit INS, cealalta parte a cheltuielilor de consum, contravaloarea consumului uman din resurse proprii (acele produse alimentare si nealimentare din resurse proprii care sunt consumate de membrii gospodariei), a fost egala cu 198,1 lei/gospodarie si a reprezentat 7,8% din cheltuielile totale.