Acum 7 ani, 5% dintre adolescentii cu varsta de 16 ani consumau droguri. Potrivit statisticilor, sunt aproape de 10.000 de tineri care in adolescenta au incercat substantele interzise.
Gigel Lazar, presedinte executiv CIADO: „Daca Doamne fereste! din acesti tineri 10% ajung dependenţi oare noi avem posibilitaţi atat logistice, cat si financiare sa ii tratam? Dupa toate informaţiile noastre, daca mai sunt 10 licee din 105 in care nu se consuma droguri”.
Este vorba despre liceele din Bucuresti. Anturajul este cel care are cea mai mare influenţa asupra tinerilor.
Robertino Penciu, directorul Colegiului Naţional "Emil Racoviţa" Bucuresti: „Exista si la noi tineri, copii care macar au incercat sau care s-au aflat la un moment dat in medii in care se consuma droguri. Nu am sesizat in interiorul unitaţii”.
Silvia Nicolescu, psiholog scolar: „Probleme mai mari am avut cu etnobotanicele.
Claudia Mihai, Consiliul Municipal al Elevilor Bucuresti: „Adolescenţi care cumva au vrut sa incerce si sa experimenteze. Sa vada cum este altfel, din pacate”.
Specialistii spun ca soluţii pentru descurajarea consumului de droguri sunt la indemana.
Gigel Lazar, presedinte executiv CIADO: „Trebuie dezvoltate programele alternative, indiferent ca vorbim despre sportul de masa, de activitaţile culturale, in sensul de implicare a tinerilor in partea de spectacole, de teatru.”
Nu doar tinerii sunt tentaţi de droguri. Cresteri foarte mari in privinţa consumului s-au inregistrat la toate categoriile de varsta, scrie Digi24.
Daca in 2010 procentul era de 1.7%, pana in 2016 numarul consumatorilor de droguri a crescut de aproape sase ori si s-a ajuns astfel la un procent de 6.1%. Asta inseamna ca peste 900.000 de persoane consuma, frecvent, substanţe halucinogene.
Tratamentele pe care le urmeaza consumatorii de droguri difera in funcţie de frecvenţa consumului si pot dura de la 15 minute pana la trei ani.