Pentru a obține acest post, Ștefan Jicol a trecut prin două concursuri dificile, pe 11 și 15 mai, conform unor surse guvernamentale citate de Financial Intelligence.
La scurt timp după ce a aflat că a obținut postul, Ștefan Jicol a demisionat din toate funcțiile ocupate în PNL și din postul de consilier guvernamental pe politici publice și inteligență artificială.
În rolul de consilier al premierului Ludovic Orban, Ștefan Jicol a stat timp de 100 de zile.
În paralel, Ștefan Jicol a reușit să digitalzieze ședințele de guvern, a reactivat proiecte europene pe administrație, dar a fost și președintele Comitetului de Monitorizare al controlului intern managerial pentru autoritățile publice pe toată țara.
Ștefan Jicol a lăsat însă toate acestea în urmă și se axează pe noile provocări pe care le va avea în funcția de director general pe politici publice de la Palatul Victoria.
Ca să ajungă în această funcție, Ștefan Jicol a trecut de două concursuri, având o concurență acerbă plus un material de bibliografie de mii de pagini.
Totuși, Ștefan Jicol a câștigat concursul, iar de acum înainte se va axa pe proiectele sale legate de implementarea inteligenței artificiale și a realității augmentate în programele guvernamentale. Postul pe care îl ocupă îi va permite să atragă fonduri impresionante de la Comisia Europeană, care alocă anual membrilor zeci de miliarde de euro pentru astfel de proiecte, dar care până acum nu reprezentau un obiect de interes pentru România.
Obținerea noului post coincide totodată și cu plecarea lui Ștefan Jicol din PNL. Acesta era unul dintre cei mai longevivi membri ai partidului, înscrierea sa datând tocmai din 1990.
Ștefan Jicol s-a înscris în PNL pe 15 ianuarie 1990, la câteva săptămâni după ce a devenit cunoscut în întreaga lume pentru că, înainte de Revoluție, a apărut având în brațe o poză cu Nicolae Ceaușescu vandalizată.
Încă de la începutul înscrierii în PNL el a avut o relație strânsă cu liderii partidului, în mod deosebit cu Radu Câmpeanu (președinte PNL), fostul deținut politic Nicolae Cerveni (fost vicepreședinte al PNL) și Vintilă V. Brătianu (vicepreședinte al PNL).
De asemenea, Ștefan Jicol a fost și un sponsor de bază al PNL, care a oferit partidului peste 200 de mii de euro în ultimele trei decenii, conform consemnărilor mass-media și a celor apărute în Monitorul Oficial.
În tot acest timp, Ștefan Jicol nu a dorit să facă afaceri cu statul, nu a candidat pentru vreo funcție publică și nu a fost pe vreo listă electorală. Atenția sa s-a îndreptat către creșterea unei noi generații de politicieni în PNL, cu o mentalitate liberală și europeană.
Averea lui Ștefan Jicol este estimată la peste 3 milioane de euro. Banii provin în mod special din unele afaceri în domeniul IT pe care le-a construit și dezvoltat după Revoluție.