Acest lucru se datoreaza unor superstitii si obiceiuri din popor nu chiar atat de ortodoxe. Se spune ca atunci cand un micut are o boala sau se simte rau si nu se gaseste leac pentru boala lui e bine sa il botezi a doua oara ca spiritul rau sau duhul necurat sa nu il mai gaseasca.

Astfel de povesti sunt inscrise si in carti vechi.

Spre exemplu, episcopul Melhisedec al Husilor vorbeste despre Stefan cel Mare si i se adreseaza si cu numele de Vlad, nume de care istoricii nu pomenesc. "Obiceiul de a avea doua numiri, unul de botez si altul de adaos este rezultatul unei superstitii care exista si astazi la poporul roman. Cand un copil zace de boala grea si indelungata, mai ales insotita de spasme, mamele schimba numele bolnavului crezand ca astfel il vor ascunde de spiritul rau care, dupa credinta lor, aduce boala", se arata in anumite carti mai vechi.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

De acest obicei aduce aminte si Ion Creanga in povestea Stan Patitul atunci cand acesta este intrebat de dracusor care este numele lui. "Tot Stan ma cheama, dar de la o boala ce am avut cand eram mic, mi-au schimbat numele din Stan in Ipate si de atunci am ramas cu doua nume".

Cei care se ocupa cu studiatul folclorului romanesc spun ca aceasta practica se folosea

pe tot cuprinsul Tarii Romanesti si se credea ca duhul rau se va indeparta de la copil, iar acesta se va insanatosi.

Mai mult, in folclor se vorbeste si despre obiceiul de a "da de pomana copiii". Micutii erau trecuti peste mormantul unui necunoscut, iar cel care il primea spunea "bogdaproste". Asa duhul rau se preocupa de sufletul mortului necunoscut si va uita de copil, noteaza cei de la crestinortodox.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si