De asemenea, preotii sunt supusi pacatului unor neintelegeri si conflicte intre ei sau cu enoriasii, ori cu autoritatea bisericeasca. Sfantul Sinod al BOR a prevazut in Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane infiintarea unor organe disciplinare si de judecata pentru clericii de mir, monahii, cantaretii bisericesti si ingrijitorii in functie.

Astfel a aparut, in 1949, Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane.

In Biserica Ortodoxa Romana exista patru instante disciplinare si de judecata bisericeasca.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Prima este Consistoriul disciplinar protopopesc, care functioneaza in cadrul fiecarui protopopiat, fiind alcatuit dintr-un presedinte, doi membri clerici si un cantaret laic. in competenta sa intra aplanarea sau judecarea conflictelor dintre preoti si cantareti sau impacarea neintelegerilor dintre credinciosi si personalul bisericesc.

Hotararile sale trebuie aprobate de chiriarh, iar in unele cazuri, cand nu se poate ajunge la o impacare, se face recurs la instanta eparhiala.

Citeste mai mult aici


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si