„Pune-mi, te rog, doua pahare de prosesco”, „Bine, imediat.”, este una dintre discuțiile dintre un client și o angajată străină a unui restaurant.

În acest restaurant de lux din centrul vechi al Timisoarei nepalezii sunt printre cei mai de bază angajați. Aici lucrează și Prati- o tânără de numai 22 de ani- care s-a angajat în România anul trecut.

„În acest restaurant lucrez la bar, dar ajut și la bucătărie când e prea mult de munca, ajut la bar, lucrez la buacatrie, peste tot”, spune Pratiksha Pokhrel, angajată.

Citeste si: Un elev din Râmnicu Vâlcea a fost bătut în faţa şcolii de un băiat de 16 ani

A învățat limba română

Lui Prati nicio muncă nu i se pare prea grea și o face cu plăcere. În plus, a început să învețe limba română:
„Vorbesc puțin română, învăț. Acum înțeleg puțin mai mult, nu pot raspunde. Hey înseamnă buna ziua, noapte buna, cum vă cheamă.”

Tânăra din Nepal duce totuși dorul familiei pe care a lăsat-o la mii de kilometri distanță. În pauzele de la serviciu își mai sună părinții și pe cei doi frați să le spună că este bine.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Tânăra a prezentat camera și casa ei din Nepal: „Da. Nu e modernă ca aici, dar e frumoasă. Aceasta e bucătăria... ”.

Tot aici lucrează un alt nepalez, pe nume Mishra, un tânăr care- din muncitor în construcții- a devenit în România printre cei mai pricepuți pizzeri.

„Nu, e ușor. După să stau aici sau să mă întorc în Nepal”, spune Mishra Murari, alt angajat al restaurantului din Timișoara.

Numai în acest restaurant lucrează, în total, 8 nepalezi.

Citeste si: Adrian Chesnoiu: "Guvernul a aprobat hotărârea care vizează sprijinul cuplat în zootehnie"

Ce spun angajatorii

„Daca fata de la bar are nevoie în bucătărie, se duce si ajuta, toata lumea vrea să lucrdze, toată lumra vrea să învețe, în prima săptămână e mai greu până își dau seama ce au de făcut” spune Andreea Dreghiciu, reprezentantul restaurantului.

Și pe litoral lucrează chiar și-n extrasezon sute de muncitori asiatici.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

„Avem nevoie de bani. De aceea am venit aici”, spune Josephine. 
Josephine are 38 de ani, este din Filipine și lucrează de două luni ca menajeră în acest aparthotel. Și-a lăsat acasă soțul și cei 3 copii și pentru ei muncește:

„Oamenii sunt draguti, imi place sa lucrez aici. Ce anume lucrezi? In fiecare zi lucram la curatenie, facem curat in apartamente”, mărturisește Josephine.

Iar forța de muncă din România ar putea deveni majoritar străină. Anul acesta am primit până la 50.000 de muncitori străini, iar pentru anul viitor, cota a fost dublată, așa că așteptăm până la 100.000 de angajați din alte țări.

Citeste si: Dr. Raed Arafat, declarații despre noaptea de Revelion. Când se vor observa efectele petrecerilor?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si