În zona montană a judeţului Bihor, la altitudini mai joase de 1300 de metri, în zonele Vârtop, Padiş, Stâna de Vale stratul de zăpadă este de aproximativ 20 centimetri, în timp ce la peste 1300 de metri altitudine s-a depus un strat de zăpadă de 40-50 de centimetri, anunţă Serviciul Judeţean Salvamont Bihor, potrivit News.ro.

Citeste si: Cutremur în România, marți, 7 decembrie. Unde s-a resimțit seismul

Potrivit salvamontiştilor, în zonele unde vântul a viscolit zăpada, în special la limitele dintre pădure şi golul alpin, precum şi pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge până la 70-80 de centimetri pe alocuri formând şi cornişe. 

În aceste condiţii, salvatorii montani recomandă turiştilor să ţină cont de atenţionările de vreme rea şi să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane, pentru că, din cauza vizibilităţii scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă.

Citeste si: Cod portocaliu de ninsori și viscol la sud de România. Avertismentul MAE

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

[Sursa foto: Facebook / Salvamont Bihor]

Citeste si: Autoritățile pregătesc relaxări pentru revelion

Cei care aleg să abordeze trasee din zonele de creastă, cu schiuri, snowbord sau rachete de zăpadă, sunt sfătuiţi să nu abordeze singuri aceste trasee si să folosească echipamente corespunzătoare traseului ales şi să acorde atenţie sporită reglării echipamentului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Totodată trebuie să se ţină cont că sub stratul de zăpadă nu foarte gros pot fi ascunse crengi şi stanci ce pot deveni sursă de accidentare.

Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă și lanțuri antiderapante.

Ce sfaturi au salvamontiștii din Bihor pentru turiștii montani

Ținând cont de evoluția vremii în următoarele zile, facem următoarele recomandări turiștilor:

să țină cont de atenționările de vreme rea și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane, pentru că, din cauza vizibilității scăzute orientarea poate fi dificilă, iar marcajele turistice pot fi acoperite de zăpadă.

să fie echipaţi corespunzător traseelor abordate pe timp de iarnă în verederea prevenirii problemelor specifice generate de temperaturile scăzute (hipotermie, degerături etc).

să ţină cont de faptul că zilele sunt mai scurte şi să aibă asupra lor sursă de lumină (lanternă frontală).

să ia în considerare că timpii de percurgere a unui traseu în condiții de iarnă se pot dubla față de timpii afișați pe tablele indicatoare.

pentru turiștii care nu au încă suficientă experiență în drumeții pe trasee montane, le recomandăm să urce pe traseele ușoare.

pentru cei care se aventurează in afara staţiunilor turistice, le recomandăm să aleagă trasee pe masura pregătirii, utilizând echipament corespunzător, să se informeze, în prealabil, in privinţa traseelor si condiţiile de parcurgere in regim de iarnă a acestora.
Pentru zona montană a judeţului Bihor aveţi posibilitatea sa vă informaţi în privinţa traseelor şi puteţi să descărcaţi trackurile traseelor turistice de pe siteul www.salvamontbihor.ro secţiunea trasee turistice.

Citeste si: Ce pensie are Monica Tatoiu și pe ce cheltuie banii. “Eu nu le-am cu pusul deoparte. Nu stau la hoteluri de cinci stele. Merg la second-hand.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce Pitbull refuză să folosească un smartphone? Superstiția neobișnuită din spatele alegerii lui artitului- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

să se asigure că telefoanele mobile sunt încarcate şi au baterii de rezervă.

Nu sunt recomandate în Muntii Bihor, traseele tehnice cu dificultate ridicată, echipate cu cabluri şi lanţuri pentru a da posibilitatea asigurării porţiunilor de traseu expuse, acestea fiind acoperite pe anumite porţiuni de un strat de zăpadă şi gheaţă, existând pericol de alunecare.

- punct albastru, Circuitul Cetăţile Ponorului

- punct roșu, Circuitul Cetăţile Rădesei

- punct galben, Circuitul Galbenei

- triunghi albastru, între Cascada Bohodei – Şaua Bohodei


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si