Streinu-Cercel: „Lumea trebuie să înţeleagă că nu trebuie să infecteze”
Adrian Streinu Cercel a făcut declarații inedite despre pandemia generată de virusul Sars-Cov-2. Profesorul vorbește despre purtarea corectă a măștii, dar și despre pacienții infectați cu Covid-19 care nu știu că sunt.
Profesorul Adrian Streinu Cercel susţine că, pe lângă miile de infectaţi cu noul coronavirus prezentaţi în cifrele oficiale, sunt de zece ori mai mulţi oameni bolnavi care transmit virusul, fără a şti că sunt bolnavi, iar în acest context atrage atenţia asupra faptului că masca de protecţie trebuie purtată corect. "Mă uit la televizor cu stupoare şi văd că majoritatea sunt cu masca sub nas. O mască purtată sub nas nu ajută la nimic”, afirmă
Streinu-Cercel.
"Dimineaţă când am făcut raportul de gardă aveam 20 de pacienţi în camera de gardă, dintre care unii cu necesar de oxigen, în disperare să găsim locuri unde să îi punem în pat. Cred că lucrurile se complică, mai ales că astăzi avem 7.730 de persoane nou infectate, dintre care circa o mie în Bucureşti şi Ilfov. Aceste o mie de persoane infectate vor veni în trei unităţi mari să fie verificate, respectiv la Balş, la Babeş şi la Nasta, cam asta este construcţia.
Eu nu alarmez populaţia, eu spun populaţiei să aibă grijă şi să se ferească”, a declarat Adrian Streinu Cercel, marţi seară, la TVR.
Acesta a atras atenţia asupra necesităţii ca masca de protecţie să fie purtată corect.
Streinu Cercel- declarații de ultim moment
"Lumea trebuie să înţeleagă că nu trebuie să infecteze. Infectarea persoanelor se face pe stradă, se face acasă când faci petreceri, atunci când te duci în baruri, la serviciu dacă nu sunt respectate regulile minime de igienă.
Purtarea măştii pe nas şi pe gură face diferenţa. Mă uit la televizor cu stupoare şi văd că majoritatea sunt cu masca sub nas. O mască purtată sub nas nu ajută la nimic.(...) Dacă mergem în ritmul ăsta, undeva săptămâna viitoare vor fi în jur de 10.000 (de cazuri noi de COVID-19 – n.r.)”, a adăugat el.
Streinu-Cercel a explicat că, dacă va continua creşterea numărului de îmbolnăviri, România va ajunge să repete "un modul ultracunoscut”, cel al Italiei, care s-a confruntat cu grave probleme în gestionarea crizei sanitare la debutul pandemiei.
Medicul a arătat că în România "stăm la primire, în spitale”, când ar trebui ca toată lumea să ia măsuri pentru ca oamenii să nu se mai infecteze.
"Nu aş merge pe varianta de carantină, aş merge pe varianta de testare.
(...) Această testare nu se face o dată ca niciodată, se face succesiv, în valuri. Ai testat astăzi, dai deoparte, aştepţi patru zile, la patru zile repeţi testarea în aşa fel încât epuizezi pur şi simplu focarele, acolo unde le cunoşti”, a explicat acesta.
"Problema este că lumea se infectează cu miile, iar aceste mii trebuie să ştim că mai au în spate de cel puţin încă zece ori mai multe persoane pe care nu le cunoaştem, sunt purtători sănătoşi şi transmit virusul în populaţie în continuare”, a
Medicul a arătat că sunt pacienţi asimptomatici care transmit cantităţi mari de virus, purtând milioane de particule, iar alţi pacienţi au o încărcătură virală mai scăzută, iar aceştia transmit mai greu boala.
În legătură cu afirmaţiile ministrului Economiei, Virgil Popescu, care a afirmat, atunci când a anunţat că a fost diagnosticat cu COVID-19, că a respectat regulile, Streinu-Cercel a spus: "Dacă o să faceţi o anamneză atentă, o să vedeţi că au existat cu siguranţă momente în care lucrurile erau scăpate de sub control şi contactul a fost posibil”.