Profesorul Streinu-Cercel propune testarea la fiecare scară de bloc. "Este mult mai rău decât la tulpina iniţială, cea din Wuhan"
Medicul Adrian Streinu Cercel a declarat într-o conferinţă de presă în cadrul Maratonului vaccinării de la Bucureşti, că medicii se aşteaptă ca numărul oamenilor infectaţi cu SARS CoV-2 să crească în perioada următoare.
Author: Razvan Ilie duminică 24 octombrie 2021 , 14:26
Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, medicul infecţionist Adrian Streinu-Cercel, consideră că este necesară testarea "la fiecare scară de bloc" pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2.
"Ar trebui luate o serie de măsuri prin care să se încerce limitarea transmiterii acestui virus, ba mai mult decât atât, să începem să testăm la fiecare scară de bloc, în aşa fel încât să dăm oamenilor o şansă de a fi diagnosticaţi din prima, pentru că la un diagnostic precoce, şansa
de supravieţuire creşte considerabil", a declarat duminică Adrian Streinu-Cercel.
Streinu-Cercel: Măsurile luate acum se vor vedea abia peste 6 săptămâni
Medicul Streinu-Cercel consideră că rezultatele restricţiilor care vor intra în vigoare de luni se vor vedea peste şase săptămâni, acum România fiind ”spre un platou” .
”Rezultatele unor astfel de restricţii se văd în medie după 6 săptămâni. Şi este uşor de calculat: luaţi în calcul o incubaţie de circa 14 zile, la care se mai pune încă o săptămână, deci 21 de zile, interval în care te uiţi să vezi care este dinamica infectărilor. Şi atunci asta se multiplică cu un coeficient şi undeva la şase săptămâni de zile ar trebui să fim pe o pantă net descendentă.
Deocamdată suntem spre un platou”, a declarat duminică Adrian Streinu Cercel.
"Este mult mai rău decât la tulpina iniţială, cea din Wuhan"
Doctorul infecționist a adus și o altă veste proastă pentru români. Varianta actuală de coronavirus este mult mai agresivă decât tulpina inițială de la Wuhan, iar în spatele fiecărui om infectat se mai află alte 8-10 persoane pozitive de care nu se știe.
”Din păcate, la rata de transmitere pe care o cunoaştem, în momentul de faţă, noi ne aşteptăm ca numărul pacienţilor infectaţi să crească.
Ceea ce evident, reiese dintr-un calcul simplu. Dacă pentru tulpina iniţială, cea din Wuhan, aveam o rată de transmitere de 1 la 3, în momentul de faţă este 1 spre 10. Ca atare, la nivelul fiecărei persoane care este pozitivă, trebuie să mai calculăm 8-10 în spate care sunt asimptomatici şi de care nu se ştie".