
Zece români prinși în zona unde s-a produs cutremurul devastator din Turcia au cerut repatrierea
Un cutremur devastator a avut loc miercuri în orașul Gazientep din Turcia. Peste 1000 de persoane au murit în urma cutremurului și alte sute au fost au fost prinşi sub dărâmături. Printre cei prinși în zona afectată de cutremur sunt și 10 români, care au cerut Ambasadei României repatrierea.
Ministerul de Externe anunţă luni că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de studenţi români, care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremur. Aceștia erau studenți care se aflau în Turcia prin programul Erasmus.
Nouă studenți și un profesor au cerut repatrierea
Grupul de cetăţeni români, alcătuit din nouă studenţi şi un profesor coordonator, a solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere.
O echipă consulară mobilă a Ambasadei României i-a preluat pe cetăţenii români și urmează să îi repatrieze.
Citește și: Celebrul castel din Gaziantep, distrus de cutremurul din Turcia. FOTO
Cei zece români vor fi repatriaţi luni, ei urmând să fie preluaţi la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia, conform Biroului de presă al Guvernului.
Ce a transmis MAE
"Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de studenţi Erasmus, cetăţeni români, care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023. Grupul de cetăţeni români, alcătuit din nouă studenţi şi un profesor coordonator, a solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere.
Ca urmare a dialogului reprezentanţilor ambasadei cu cetăţenii români şi cu autorităţile locale, s-a confirmat faptul că cetăţenii români sunt în siguranţăPână la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu acest cutremur sau semnalari din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați. Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.
MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.
Din dispoziția Prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia.", se arată în comunicatul trimis de MAE.
Citește și: România a trimis o echipă RO-USAR în Turcia. Bilanţul creşte la peste 300 de morţi în Turcia şi Siria
Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.
Citește și: VIDEO- Clădiri distruse și oameni prinși sub dărâmături în Turcia. Momentul dezastrului a fost filmat
Bilanţul victimelor a ajuns la peste 300 de morţi în ambele ţări- cel puţin 76 în Turcia şi cel puţin 237 în Siria.
La scurt timp a avut loc un al doilea cutremur, cu magnitudine de 7,5.A absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, iar ulterior a obținut un master în comunicare digitală.
”Sunt o fire curioasă și dornică de a învăța tot timpul lucruri noi. Printre interesele mele se numără călătoriile, cititul și social media. Întotdeauna mi-a plăcut să scriu și să folosesc cuvintele pentru a transmite mai departe povești oamenilor. De asemenea, îmi place să fiu tot timpul informată, astfel că job-ul de redactor de știri a venit ca o potrivire perfecta”.
Îi place rapiditatea cu care circulă informația în mediul online și adrenalina pe care o oferă o știre de ultimă oră:
”Cred cu tărie că viitorul jurnalismului cuprinde și zona digital”.