Studiu alarmant! Acadele favorizeaza aparitia sindromului ADHD la copii
Un studiu efectuat de expertii Asociatiei Pro Consumatori (APC) pe 32 de tipuri de acadele scoate la iveala o realitate cutremuratoare. O singura cadea poate contine pana la 8 lingurite de zahar, iar pericolul este urias.
La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.
Continutul ridicat de zahar din acest tip de produs explica si valoarea energetica ridicata, aceasta variaza intre 320 kcal si 380 kcal. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din zaharuri libere, ceea ce inseamna aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.
Excesul de zahar duce la dereglarea metabolismului calciului, la obezitate si diabet. Totodata, la copii, consumul frecvent de alimente bogate in zahar influenteaza procesele de crestere, ducand la aparitia rahitismului si a fragilitatii osoase, declansand pubertatea prematura, generand probleme de comportament
Totodata, in cele 32 de produse analizate s-au identificat 25 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, acid malic, tartrazina, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid lactic, beta caroten, briliant blue, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, dioxid de titan, rosu sfecla, carbune vegetal,
pectina, clorofila, gelatina, lactatul de sodiu, citrat de sodiu, lecitina din soia, rosu allura si sunset yellow.
“Acadelele nu au ce cauta in alimentatia copiilor nostri deoarece sunt nocive si lipsite de nutrienti, dar si bogate in calorii goale. O acadea este un amestec de E-uri precum E120 (carmin) care poate produce urticarie si alergii sau E171 (dioxidul de titan) care este absorbit de organism si poate fi gasit in sange si la nivelul ficatului, splinei si plamanilor asa cum au demonstrat studiile efectuate pe rozatoare”, este de parere Marie Vranceanu