Primul studiul de acest tip din America Latină s-a bazat pe răspunsurile a peste 1.500 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 și 73 de ani, la o serie de întrebări privind personalitatea lor. Cercetătorii au încercat astfel să identifice rezonanța afectivă a participanților- impulsul lor de a acționa la anumite sentimente provocate de o altă persoană.

Printre întrebările din sondaj au existat și unele privind respectarea măsurilor antipandemie, cum ar fi purtarea măștii.

Citeste si: Medicul Alexandru Rafila vorbește despre organizarea alegerilor: „Procesul de votare nu este mai periculos decât orice activitate cotidiană”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Astfel, oamenii de știință au identificat două profiluri: un profil antisocial (reprezentativ pentru perticipanții care opun rezistență la măsurile sanitare) și un profil empatic (reprezentativ pentru perticipanții care respectă regulile).

Profilul antisocial a fost legat de un nivel scăzut de empatie și scoruri mai mari la întrebările de personalitate legate de „insensibilitate, înșelăciune, ostilitate, impulsivitate, iresponsabilitate, manipulabilitate și asumare de riscuri”, trăsături antisociale care, potrivit cercetătorilor, „sunt de obicei prezente la persoanele diagnosticate cu o tulburare de personalitate antisocială (ASPD)”.

Acest grup a avut, de asemenea, scoruri mai mici la rezonanța afectivă.

Profilul empatic a fost asociat răspunsurilor care indică rezonanța afectivă a participanților

Citeste si: Ludovic Orban: La ora actuală, nu intenţionăm să luăm alte măsuri restrictive

Echipa care a realizat studiul a transmis că speră că aceste descoperiri îi vor convinge oficialii din domeniul sănătății să facă mai mult pentru a educa cetățenii.

„Aceste trăsături explică, cel puțin parțial, motivul pentru care oamenii continuă să nu adere la măsurile de izolare chiar și cu un număr tot mai mare de cazuri și decese. Expunerea la sine și la alții la risc, chiar și atunci când poate fi evitat, este o trăsătură tipică pentru persoanele cu tendințe antisociale”, au transmis realizatorii studiului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si