Muştarul este, de departe, condimentul preferat al românilor. Deşi ar trebui să fie un aliment benegic pentru sănătate, realitatea este cu totul alta.InfoCons a realizat un studiu pentru produsele de tip muștar care se regăsesc pe piața din România. 100 de produse care provin de la peste 20 de distribuitori și furnizori au fost analizate de specialiști.
Procesul de boabe de muştar sau faină de muştar
În urma centralizării informațiilor și a rezultatelor, InfoCons a constatat următoarele:
În ceea ce privește ingredientul principal: boabe de muștar, semințe de muștar sau făină de muștar a reieșit că primele două se regăsesc într-o proporție între 10%-55% din compoziție, în timp ce făina de muștar apare între 10% și 20% din compoziție.
La rândul lor, boabele sau semințele de muștar se regăsesc în proporții de: 0,01% au 55% boabe de muștar, 0,01% au 50% boabe de muștar, 0,01% au 46% boabe de muștar, 0,05% au 10% boabe de
muștar. În cazul făinii de muștar, aceasta este prezentă în compoziții în proporții de 0,27% au 20% făină de muștar sau 0,01% au 10% făină de muștar.
Citeste si: Salata iceberg a devenit extrem de populară și la noi. Cum se consumă?
De unde provine ingredientul principal al muştarului
37% din produsele analizate nu menționează proveniența ingredientului principal, așa cum este prevăzut în regulamentul 1169/2011.
Pentru produsele alimentare trebuie indicat țara de origine sau locul de proveniență al ingredientului primar.
Articolul 26, aliniatul 1 din regulament prevede „indicarea țării de origine sau a locului de proveniență a produselor alimentare, care se aplică fără a aduce atingere dispozițiilor specifice ale Uniunii”.
Totodată, articolul 26, aliniatul 2, litera a), prevede impunerea indicării „țării de origine sau a locului de proveniență în cazul în care lipsa acestor informații ar putea induce consumatorul în eroare în ceea ce privește adevărata țară de origine sau adevăratul loc de proveniență a produsului alimentar final în cauză, în special
dacă informațiile care însoțesc produsul alimentar sau eticheta în ansamblul ei ar sugera în alt fel că produsul are o altă țară de origine sau un alt loc de proveniență. Articolul menționat urmărește să prevină indicarea unor informații înșelătoare referitoare la produsele alimentare care implică o anumită origine a unui produs alimentar când, de fapt, originea sa reală este diferită.”
Citeste si: Baiţ sau marinadă pentru carnea de porc. O reţetă excepţională de friptură pentru ziua de Crăciun
Aditivii alimentari din muștar
88% din produsele analizate au în compoziție E-uri, adică aditivi alimentari. Numărul aditivilor alimentari din produsele de muștar alese, variază între 0 și 6.
1% din produse au în compoziție 6 E-uri;
9% din produse au în compoziție 4 E-uri;
20% din produse au în compoziție 3 E-uri;
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
31% din produse au în compoziție 2 E-uri;
27% din produse au în compoziție 1 aditiv;
12% din produse nu au în compoziție E-uri;
Tipurile de E-uri regăsite în muştar
În ceea ce privește tipurile de aditivi care se regăsesc în muștar situația stă astfel:
09% dintre produsele studiate au avut în componență caroteni/beta-caroten (E160a);
95% dintre produsele studiate au avut în componență guma xantan (E415);
86% dintre produsele studiate au avut în componență acid citric (E330);
86% dintre produsele studiate au avut în componență riboflavina (E101).
Citeste si: Cozonac pufos care se desface fâşii, ca la mama acasă- Reţetă
Ce aditivi se regăsesc cel mai des în muștar?
Potrivit InfoCons.ro, aditivii des utilizați în produsele de muștar sunt:
E160a- Aditivi alimentari din categoria coloranţilor naturali, obţinuţi din morcovi. Sunt insolubili în apă, iar gama de culori variază de la galben la oranj, în funcţie de solventul utilizat la extracţie. Este permisă utilizarea în toate tipurile de produse alimentare, conform cantităţilor prevăzute de reţete.
E415– Aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinutprin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, snacksuri, îngheţate, fructe şi legume prelucrate, conservate, produse din carne, peşte, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
E330– Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate, fiind utilizat şi ca aromatizant. Potenţează efectul antioxidanţilor şi gelificanţilor şi contribuie la formarea emulsiilor. În mod natural, acidul citric se găseşte în fiecare celulă vie.
Citeste si: Cozonac pufos cu nucă: Reţeta simplă pe care oricine o poate folosi
Informațiile nutriționale de pe etichete
Toate produsele care au fost analizate au avut pe etichete informații nutriționale per 100 de grame de produs. Astfel, valoarea energetică este cuprinsă între 23 kcal și 290 kcal, cantitatea de grăsimi între 2.52g și 27g, iar cantitatea acizilor grași și saturați este între 0g și 2.7g.
2% dintre produsele incluse în analiză nu au avut în compoziție acizi grași saturați. Cantitatea proteinei este între 1.7g și 7.5g, în timp ce glucidele variază între 2.1g și 36g.
Cantitatea de zaharuri variază între 9g și 34g, iar cantitatea de sare între 82 și 6.5g.
Citeste si: Detectorul de aditivi din alimente
Anunțul OMS privind excesul de sare
Organizația Mondială a Sănătății susține că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă consumul de sare la nivel global ar scădea la cantitatea recomandată de 5g/zi.
Aromele de miere, hrean sau mărar care se regăsesc în muștar apar într-o proporție care variază între 1% și 15%.
Citeste si: Sucul de aronia — o minune a naturii cu zeci de beneficii pentru sănătate