Studiu: O nouă terapie cu anticorpi care reduce riscul dezvoltării simptomelor COVID-19
Un studiu al companiei AstraZeneca arată că o terapie cu anticorpi a redus riscul dezvoltării simptomelor de Covid-19 cu 77%. Acest lucru îi va permite companiei să ofere protecţie persoanelor care sunt slab protejate de vaccinuri, transmite CNBC.
Vineri, 20 august 2021, compania AstraZeneca, a anunţat că 75% dintre participanţii la studiul clinic pentru această terapie, cu două tipuri de anticorpi descoperiţi de Vanderbilt University Medical Center, aveau boli cronice, inclusiv o reacţie imunitară scăzută la vaccinuri.
Au fost descoperite terapii similare de către alte companii
Terapii similare realizate cu o clasă de medicamente numite anticorpi monoclonali, care imită proteinele sistemului imunitar care apar în mod natural, sunt dezvoltate de Regeneron, Eli Lilly şi de GlaxoSmithKline cu partenera Vir.
Directorul Mene Pangalos a declarat că rezultatele studiului privind terapia pentru Covid-19 au fost analizate la trei luni de la injectarea anticorpilor, iar cercetătorii vor urmări evoluţiile până la 15 luni, în speranţa că AstraZeneca va putea folosi terapia ca protecţie pe timp de un an.
Pangalos a semnalat că perspectivele unui nou produs împotriva Covid-19 al AstraZeneca ar putea, de asemenea, să sporească valoarea strategică a vaccinului existent Vaxzevria, pe care l-a dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford.
”Nicio altă companie nu a livrat două molecule împotriva SARS-CoV2. Acest lucru ne ajută cu siguranţă să ne poziţionăm în privinţa Covid ”, a declarat Pangalos pentru Reuters.
Compania AstraZeneca a venit tot vineri, 20 august, cu o veste mai puțin bună deoarece un studiu referitor la un tratament pentru o tulburare neurologică rară, scleroza laterală amiotrofică (SLA), dezvoltat de compania Alexion, cumpărată recent de AstraZeneca, a fost întrerupt devreme din cauza lipsei de eficacitate.