Studiu: Programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat luni, 17 mai 2021, că programul de lucru prelungit ucide sute de mii de oameni pe an, iar cifrele îngrijorătoare ar putea crește din cauza pandemiei de Covid-19, scrie Reuters.
Un prim studiu global privind impactul programului de lucru prelungit, a arătat că, din 2016, 745.000 de persoane au murit din cauza accidentului vascular cerebral și a bolilor de inimă asociate cu munca excesivă. Cifra a reprezentat o creștere de aproape 30% față de situația din anul 2000.
Studiul realizat de OMS și Organizația Internațională a Muncii a arătat că majoritatea victimelor (72%) erau bărbați, de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.
Oamenii care locuiesc în Asia de Sud-Est și în regiunea Pacificului de Vest- o regiune definită de OMS care include China, Japonia și Australia- au fost cele mai afectate.
Care sunt riscurile dacă muncești mai multe ore
Acest studiu, care a analizat situația din 194 de țări, a stabilit că lucrul timp de 55 de ore sau mai mult pe săptămână este asociat cu un risc cu 35% mai mare de accident vascular cerebral și cu un risc cu 17% mai mare de a muri din cauza bolii ischemice a inimii,
"Pandemia accelerează evoluțiile care ar putea alimenta tendința de creștere a timpului de lucru", a spus OMS, estimând că cel puțin 9% dintre oameni lucrează mai multe ore.
Se pare că și reprezentanții OMS spun au lucrat mai multe ore în timpul pandemiei de coronavirus.
Totodată, reprezentantul OMS, Frank Pega, este de părere că scăderea numărului de ore lucrate ar aduce beneficii angajatorilor, deoarece ar crește productivitatea angajaților.
„Este o decizie inteligentă de a nu crește programul de lucru într-o perioadă de criză economică.”, a mai adăugat acesta.