Close sidebar
Close sidebar

Studiu. Romanii isi doresc salariu mai mic, dar mai mult timp liber

Bani mai putini, dar mai mult timp liber. Acestea sunt principalele cerinte pe care le au angajatii la locul de munca. Situatia este confirmata si de cei mai mari angajatori din tara.

V.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Un loc de munca mai prost platit, dar cu mai mult timp liber este oferta pe placul a 55 la suta dintre romani, arata un studiu al unei firme de cercetare. Tinerii sunt in general cei care isi doresc sa petreaca mai mult timp cu familia.

- Votez cu Suedia! Sa lucram 6 ore! Esti mai productiv. Daca muncesti ma putin. Dar, si banii sunt mai putini. Da, da rai mai mult timp pentru tine. Cateodata banii nu sunt totul.

Afaceristii sunt cei care s-au lovit de aceasta problema, mai ales in contextul in care in Romania exista acum o mare criza de personal.

LIVIU ROGOJINARU, SECRETARUL GENERAL AL CNIPMMR:
 Daca pana acum erau cei pana in 30, 35 de ani care erau  mult mai incantati  sa aiba mai mult timp liber, decat sa fie platit mai mult, acum au inceput si cei peste 40 sa isi doreasca  acest lucru.

Sunt cei care discuta un salariu intre, vorbesc de brut, intre 2500 si 3500 de lei.

Citeste si: Iasmina este adolescenta din Iași, care și-ar fi pus capăt zilelor după o ceartă cu părinții. Verișorul tinerei face declarații cutremurătoare: „A fost pedepsită”- kanald.ro

Citeste si: Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc- wowbiz.ro

Citeste si: O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori- antena3.ro

-Preferi un job la care sa muncesti mai putin, sau mai bine platit? Sa muncesc mai putin, in timpul programului. 5, 6 ore pe zi.

Romanii nu mai vor sa lucreze peste program sau in weekend si spun ca ziua este prea scurta pentru ceea ce au de facut. Cauta un loc de munca la care sa se simta confortabil chiar daca primesc mai putini bani.

LIVIU ROGOJINARU, SECRETARUL GENERAL AL CNIPMMR:
Angajatii, in special cei tineri prefera mai mult timpul liber in detrimentul banilor. Se gandesc mai putin la  component financiara pentru ca mai ales cand esti tanar acest aspect nu este cel mai important.

- Eu functionez mai bine daca  am ore mai putine, concentrare mai mare si pause bineinteles, mai multe. Decent, minim 2000 de lei.

Exista si altii care nu pun prea mult pret pe timpul liber.

- Mai bine platit. De ce? E nevoie de bani. Eu acum muncesc de 6 ore pe zi. Cat? 14, 16 ore. Am prieteni care n-au muncit deloc si  acum cand s-au angajat  le este greu sa munceasca  8 ore, 6 ore. Stau cate 2, 3 saptamani iau banii si apoi pleaca.

Suedezii au incercat sa implementeze un program de munca de doar 6 ore pe zi, insa, dupa un an si jumatate au abandonat ideea. In Germania, guvernantii vor ca oamenii sa nu lucreze mai mult de 6 ore pe zi.

Ciprian Dascalu, economist sef: Desi inflatia in Germania este de 2 la suta, nu s-au dus sa ceara cresteri salariale. Au spus: ok, ne mentinem aceleasi pretentii salariale, dar vrem un program de munca mai lejer.

Si ar mai fi ceva. Specialistii avertizeaza ca in urmatoarele doua decenii, jumatate dintre locurile de munca din Statele Unite vor fi automatizate. Adica invazia robotilor pe piata de munca este tot mai accelerata si, cu siguranta, va lua amploare si in Romania in urmatorii ani.
 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI