O campanie la scară largă de secvenţiere a virusului a permis Danemarcei, cu o populaţie de 5,8 milioane de locuitori, să studieze dezvoltarea noii variante mai îndeaproape decât orice altă ţară.

Camilla Holten Møller, de la Institutul Statens Serum de combatere şi prevenţie a bolilor infecţioase, care studiază pandemia, a spus luna trecută: "Dacă ne uităm la modelele noastre, este calmul de dinaintea furtunii".

Varianta britanică a coronavirusului se poate răspândi în toată țara

Sunt temeri că B.1.1.7 ar putea deveni varianta dominantă în ţară. Holten Møller a estimat că varianta se răspândeşte de 1,55 ori mai rapid decât variantele anterioare.

Premierul britanic Boris Johnson a spus în ianuarie: "Pe lângă faptul că se răspândeşte mai repede, noua tulpină- identificată în Londra şi în sud-est- ar putea fi identificată cu un grad mai ridicat al mortalităţii".

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citeste si: Liderii UE vor discuta joi despre pașapoartele de vaccinare pentru resuscitarea turismului

Primele date au sugerat că varianta se răspândeşte între 30% şi 70% mai repede decât altele şi au existat iniţial indicii că este cu aproximativ 30% mai mortal.

Tulpina britanică va cuprinde toată România

Noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie circulă deja în jumătate dintre județele țării și există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat, arată Institutul Național de Sănătate Publică într-o analiză a primelor 136

de cazuri de infectare cu această tulpină confirmate oficial în România. Mai mult decât atât, în peste jumătate dintre cazurile confirmate în țara noastră nu a fost identificată "legătura epidemiologică"- de unde au luat virusul cei infectați.

Citeste si: Primul beneficiu concret dacă ești vaccinat anti-COVID

Din acest motiv, sunt necesare "eforturi conjugate pentru realizarea secvențierilor și comunicarea rezultatelor la Direcțiile de Sănătate Publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile cât mai curând după finalizarea investigațiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice și a instituirii măsurilor necesare față de cazuri și contacți, având în vedere transmisibilitea crescută a acestei variante și, conform ultimelor evidențe sosite din UK, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici", se arată în analiza realizată de Institutul Național de Sănătate Publică.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si