SUA anunță evacuarea parțială a ambasadei din Niger
Statele Unite au ordonat evacuarea parțială a ambasadei sale din Niger în urma loviturii de stat de săptămâna trecută.
SUA au ordonat evacuarea parțială a ambasadei sale din Niger în urma loviturii de stat de săptămâna trecută. De asemenea, sute de cetățeni străini au fost evacuați din țară.
UPDATE . Primul grup de cetățeni britanici a părăsit în siguranță Nigerul cu un zbor francez către Paris, a anunțat Ministerul de Externe. Acesta nu a oferit detalii suplimentare cu privire la numărul britanicilor aflați în avion, dar a precizat că un "număr foarte mic" a rămas în Niger.
Guvernul britanic îi sfătuise anterior pe cetățenii britanici să își înregistreze locul unde se află și să rămână în casă. Se crede că în Niger se află mai puțin de 100 de cetățeni britanici.
Primii care au fost evacuați au fost cei care au cerut să părăsească Nigerul și care au reușit să ajungă la aeroport la timp pentru acest zbor. Ministerului de Externe a declarat: "Ambasadorul Marii Britanii și o echipă de bază rămân în Niger pentru a sprijini numărul foarte mic de cetățeni britanici care se află încă acolo. Suntem recunoscători francezilor pentru ajutorul acordat în această evacuare".
O încetare a focului negociată pe termen scurt a permis zborurilor de evacuare din Regatul Unit să decoleze de pe o pistă de aterizare de lângă Khartoum, în timp ce încetarea temporară a focului s-a menținut și aproximativ 2 341 de persoane au fost transportate pe cale aeriană în siguranță cu 28 de zboruri britanice. Zborul de evacuare are loc la trei luni după ce au fost organizate transporturi aeriene din Sudan în urma luptelor dintre facțiunile beligerante din această țară.
Sute de cetățeni străini au fost deja evacuați din țară, iar duminică ambasada Franței a fost atacată de protestatari.
Liderul loviturii de stat, generalul Abdourahamane Tchiani, a avertizat împotriva "oricărui amestec în afacerile interne" ale țării. Proteste în sprijinul loviturii de stat sunt așteptate să aibă loc joi pentru a marca ziua independenței Nigerului. Asta în ciuda interdicției oficiale de a organiza demonstrații.
Franța, fosta putere colonială din Niger, a cerut fostei puteri coloniale din această țară să garanteze securitatea ambasadei sale. Duminică, mulțimea a atacat misiunea diplomatică franceză, ceea ce a determinat țara să organizeze zboruri de evacuare.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Peste 1.000 de cetățeni francezi și alți europeni au fost evacuați cu avionul, potrivit ministrului francez al apărării, Sébastien Lecornu. Un locuitor din capitala Niamey a declarat pentru programul Outside Source de la BBC că totul a fost liniștit până acum.
"Oamenii își fac datoria așa cum o fac în fiecare zi", a spus Sidien. El a adăugat că a existat o prezență militară în jurul unor ambasade și birouri ministeriale, precum și în jurul palatului președintelui. Sadissou, care se află în cel de-al doilea oraș din Niger, Maradi, a declarat că acolo este o situație similară, dar că acest calm este înșelător.
"Situația s-a schimbat și astfel oamenii sunt foarte neliniștiți. Sunt neliniștiți cu privire la viitor, la ceea ce se va întâmpla", a precizat el. Niger este un producător important de uraniu și se află pe o rută de migrație cheie către Africa de Nord și Mediterana.
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vorbit miercuri cu președintele destituit, Mohamed Bazoum, precizează Departamentul de Stat, adăugând că SUA se angajează să restabilească guvernul ales în mod democratic. Purtătorul de cuvânt, Matthew Miller a declarat că, în ciuda evacuării parțiale, ambasada țării din capitala Niamey va rămâne deschisă.
"Rămânem dedicați poporului nigerian și relației noastre cu poporul nigerian și rămânem angajați diplomatic la cele mai înalte niveluri", a spus el. SUA este un furnizor important de ajutor umanitar și de securitate pentru Niger și a avertizat anterior că lovitura de stat ar putea duce la suspendarea întregii cooperări. Ambasada britanică din capitala Nigerului, Niamey, a anunțat, de asemenea, că va reduce și ea numărul de personal din cauza situației de securitate.
Franța și UE au suspendat deja ajutorul financiar și pentru dezvoltare. Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (Ecowas), un bloc comercial format din 15 țări din Africa de Vest, a impus sancțiuni care includ oprirea tuturor tranzacțiilor comerciale cu Nigerul și înghețarea activelor țării în banca centrală regională. De asemenea, compania de electricitate din Niger afirmă că statele vecine din Nigeria au întrerupt alimentarea cu energie electrică, deși acest lucru nu a fost confirmat de Nigeria.
Într-un discurs televizat miercuri, generalul Tchiani a declarat că noul regim a respins "aceste sancțiuni în ansamblu și refuză să cedeze în fața oricărei amenințări, indiferent de unde ar veni". El a catalogat sancțiunile drept "cinice și anevoioase" și a declarat că acestea au fost menite să "umilească" forțele de securitate din Niger și să facă țara "neguvernabilă". Șefii militari din cadrul Ecowas s-au întâlnit miercuri în Nigeria pentru a discuta despre o posibilă intervenție militară, deși au declarat că o astfel de acțiune ar fi "ultima soluție".
Generalul Tchiani, fost șef al gărzii prezidențiale a dlui Bazoum, a preluat puterea la 26 iulie, afirmând că dorește să evite "dispariția treptată și inevitabilă" a Nigerului. Lovitura de stat a provocat manifestații majore împotriva Franței, care rămâne un partener important, și în favoarea Rusiei, a cărei influență în Africa Centrală și de Vest a crescut în ultimii ani.
Duminică, sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadei franceze din Niamey, unii scandând "Trăiască Rusia", "Trăiască Putin" și "Jos Franța". De asemenea, aceștia au dat foc zidurilor din incinta ambasadei.