”Cele două ţări au luat act de faptul că, în lumina progreselor semnificative realizate în vederea unei eradicări a ameninţării SI, în cursul următoarelor luni Statele Unite vor continua să-şi reducă forţele în Irak”, se arată în această declaraţie, fără să se prezinte cifre concrete sau vreun calendar în acest sens.
Washingtonul urmează totodată ”să discute cu Guvernul irakian despre statutul forţelor care rămân”, se arată în document.
Citeste si: Biden acuză că Trump încearcă să „fure alegerile” din SUA. Anunță că va fi dat afară din Casa Albă cu armata
”Statele Unite reiterează că nu caută şi nici nu doresc baze permanente sau o prezenţă militară permanentă în Irak”, se precizează în acest comunicat comun, difuzat de către Departamentul de Stat american.
”Guvernul irakian s-a angajat să apere personalul militar al coaliţiei internaţionale” împotriva SI ”dar şi toate instalaţiile irakiene care-l adăpostesc, conform dreptului internaţional”.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Oamenii dintr-un sat au fost șocați când au văzut că un munte de gunoaie le bloca singurul drum de acces în localitate- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Acest dialog vizează o reluare a comunicării între cele două ţări aliate, în urma unor luni bune de tensiuni, marcate de aproximativ 30 de atacuri cu rachetă vizând interese americane, imputate de către Washington unor forţe proiraniene.
Citeste si: Trump anunţă că-şi reia mitingurile electorale la 19 iunie, la Tulsa
Sentimentul antiamerican în Irak a crescut puternic în urma asasinării în ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani şi ”locotenentului” său irakian, la aeroportul de la Bagdad, într-un atac american cu un avion fără pilot (dronă), ordonat de către Donald Trump.
Deputaţii şiiţi au adoptat, ulterior, o expulzare a militarilor străini din ţară.
Atât Statele Unite, cât şi alte ţări din coaliţia internaţională antijihadistă au început deja să-şi reducă prezenţa militară în această ţară.
Citeste si: VIDEO. Noi măsuri de relaxare, anunțate de Guvern. Ce vom avea voie să facem din 15 iunie?
Premierul irakian Mustafa al-Khadimi a anunţat că hotărârea Parlamentului a fost recunoscută în cadrul acestui dialog strategic, potrivit agenţiei irakiene de presă INA, care nu oferă alte informaţii în acest sens, relatează Reuters.
Washingtonul evocă posibilitatea ca unii consilieri economici să colaboreze în mod direct cu Guvernul al-Khadimi, în vederea acordării unor ajutoarr din partea comunităţii internaţionale cu scopul susţinerii reformelor angajate în Irak, împotriva consecinţelor crizei provocate de pandemia covid-19 şi în contextul declinului preţului petrolului, se mai arată în comunicatul comun.