Statele membre OMS, inclusiv SUA şi China, adoptă o rezoluţie care prevede o „evaluare independentă” a reacţiei agenţiei ONU faţă de pandemia covid-19
Cele 194 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - inclusiv Statele Unite şi China - au adoptat marţi o rezoluţie care prevede o ”evaluare independentă” a reacţiei agenţiei ONU faţă de pandemia noului coronavirus, relatează AFP.
Acest text- aprobat prin consens- prevede lansarea ”cât mai curând(...) a unui proces de evaluare imparţial, independent şi complet” al acţiunii internaţionale coordonate de OMS împotriva pandemiei covid-19.
Această anchetă vizează o ” îmbunătăţire capacităţilor mondiale de prevenţie, pregătire şi ripostă faţă de pandemii”.
Această evaluare- ale cărei contururi rămân vagi- urmează să examineze îndeaproape ”măsurile luate de OMS împotriva pandemiei covid-19 şi cronologia lor”.
Statele membre OMS, inclusiv SUA şi China, adoptă o rezoluţie care prevede o „evaluare independentă” a reacţiei agenţiei ONU faţă de pandemia covid-19
OMS şi directorul său general Tedros Adhanom Ghebreyesus sunt supuşi unor presiuni constante din partea Statelor Unite, care le reproşează gestionarea pandemiei- soldată cu peste 318.000 de morţi din decembrie, când a apărut în China.
Washingtonul, care consideră OMS ”marioneta chinei”, acuză agenţia ONU de faptul că a neglijat o alertă timpurie a Taiwanului cu privire la gravitatea noului coronavirus şi că a întârziat să declare pandemia,
acuzaţii pe care Organizaţia le respinge.
Preşedintele american Donald Trump i-a dat marţi termen o lună să obţină rezultate semnificative, ameninţând că altfel părăseşte acest oragan, căruia Statele Unite îi sunt principalul finanţator.
În pofida faptului că rezoluţia adoptată marţi, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Mondiale a Sănătăţii, nu evocă China, Statele Unite nu i s-au opus.
Însă Washingtonul suspectează Beijingul de faptul că a ascuns un accident de laborator care, potrivit americanilor, s-ar afla la originea pandemiei şi reclamă o transparenţă totală.
Secretarul american al Sănătăţii Alex Azar a dat asigurări luni că ”eşecul” OMS împotriva covid-19 a costat ”numeroase vieţi” şi a reclamat OMS ”mai multă transparenţă” şi ”să dea mai mult socoteală”.
China a sărit în apărarea OMS marţi, apreciind că administraţia Trump încearcă ”să se sustragă obligaţiilor” pe care le are faţă de OMS şi să ”murdărească eforturile OMS împotriva epidemiei”.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a denunţat, fără să le numească, ţările care au ”ignorat recomandările OMS” de a testa, de a izola în mod sistematic şi de a impune o respectare strictă a măsurilor de distanţare socială.
Autorităţile chineze au răspuns în mai multe rânduri acuzaţiilor americane, apreciind că acestea au rolul să deturneze atenţia de la bilanţul pandemiei în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară de covid-19 (90 369 de morţi) şi cea mai afectată (peste 1,5 milioane de contaminări).
Tedros Adhanom Ghebreyesus a reafirmat luni că OMS a tras semnalul de alarmă ”rapid” şi ”adesea” şi a anunţat că va lansa o anchetă ”independentă” ”cât mairapid posibil”, dar ”la momentul potrivit”.