In articol:
- 1.000 de militari SUA vor fi aduși în România din Germania
- Soldații americani nu vin în România prin intermediul NATO
- Klaus Iohannis, mesaj despre desfăşurarea în România a efectivelor SUA
Preşedintele SUA Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000
1.000 de militari SUA vor fi aduși în România din Germania
Circa 2.000 de militari americani vor fi desfăşuraţi din SUA în Polonia şi Germania, iar din Germania vor fi repoziţionaţi în România circa 1.000 de militari din cadrul batalionului de infanterie ''Stryker''.
Conform oficialilor citaţi, aceste desfăşurări vor fi efectuate ''în zilele următoare'' şi Pentagonul va comnunica acest lucru oficial în cursul zilei de miercuri.
Citeste si: Rusia le cere americanilor să oprească ''provocarea de tensiuni'' în Europa
Soldații americani nu vin în România prin intermediul NATO
Aceste trupe vor opera pe bază bilaterală în ţările unde sunt trimise, întrucât NATO nu a activat încă forţa de răspuns multinaţional.
Preşedintele Klaus Iohannis a salutat miercuri anunţul Statelor Unite ale Americii referitor la desfăşurarea, în România, a unui batalion de tip Stryker cu 1.000
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, acest anunţ concretizează decizia făcută publică deja de preşedintele Biden în luna ianuarie 2022.
Klaus Iohannis, mesaj despre desfăşurarea în România a efectivelor SUA
"Această contribuţie semnificativă reprezintă o demonstraţie fără echivoc a solidarităţii Statelor Unite, ca aliat şi principalul partener strategic al României, în contextul eforturilor de consolidare a descurajării şi apărării Flancului estic al NATO, inclusiv în România, ca răspuns la actualele evoluţii îngrijorătoare de securitate din Vecinătatea Estică", arată Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Iohannis subliniază că decizia are o semnificaţie deosebită pentru securitatea euroatlantică în ansamblul său, din care securitatea regiunii Mării Negre face parte integrantă.
"Desfăşurarea în România a efectivelor Statelor Unite ale Americii în cursul acestei luni demonstrează totodată angajamentul ferm al SUA în favoarea aprofundării parteneriatului transatlantic. Această decizie vine inclusiv ca urmare a demersurilor constante şi poziţionării active şi consecvente ale ţării noastre, inclusiv la cel mai înalt nivel, în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, precum şi în relaţia directă cu Statele Unite, în sensul consolidării, în mod unitar şi coerent, a întregului Flanc estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră", spune șeful statului.
Decizia SUA dovedeşte soliditatea Parteneriatului strategic pe care România îl are cu Statele Unite şi este în consonanţă cu hotărârea NATO, în ansamblu, de a întreprinde toate acţiunile necesare menite să sporească apărarea statelor aliate şi să crească securitatea la Marea Neagră, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
Vladimir Putin a acuzat marți Statele Unite ale Americii că vor să atragă Rusia într-un război și tocmai de aceea mobilizează forțe militare în Polonia și România.
Liderul de la Kremlin crede că în spatele sistemului defensiv al Alianței din Europa de Est, se ascunde de fapt un plan de expansiune a SUA în zonă.
Mai mult, Vladimir Putin susține că Washingtonul ar plănui aderarea Ucrainei la NATO, pentru a prelua controlul asupra peninsulei Crimeea, teritoriu pe care Rusia l-a ocupat în 2014.
În replică, președintele Klaus Iohannis a anunțat că trebuie să fim pregătiți în orice moment pentru a contracara acțiunile agresive ale Rusiei în zona.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Președintele Iohannis a făcut noi declarații miercuri, 2 februarie: „actualul context din vecinătatea noastră directă dovedeşte, o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare. Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile şi ameninţările la adresa securităţii regionale, europene şi euroatlantice, inclusiv a securităţii României, s-au amplificat”, spune șeful statului.
Citeste si: Rusia le cere americanilor să oprească ''provocarea de tensiuni'' în Europa
Președintele mai adaugă că România trebuie să fie pregătită cu o prezență mai consistentă a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre.
Potrivit preşedintelui, România va continua „modernizeze capabilităţile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianţei Nord-Atlantice. În acelaşi timp, vom acorda şi pe mai departe o atenţie sporită creşterii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor militare, atât prin efort naţional, cât şi în context multinaţional. Continuarea eforturilor strategice ale României pentru garantarea integrităţii teritoriale şi securitatea cetăţenilor, precum şi pentru acordarea de sprijin statelor aliate şi partenere, în conformitate cu angajamentele internaţionale asumate, constituie o prioritate a politicii externe şi de securitate a ţării noastre”.
Citeste si: Rusia le cere americanilor să oprească ''provocarea de tensiuni'' în Europa