UPDATE: Iată subiectele la română și baremul de corectare pentru mate-info și tehnologic și uman și pedagogic!

UPDATE: Candidații de la uman au avut de realizat la subiectul al III-lea caracterizarea unui personaj dintr-un text narativ studiat care să aparțină lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

UPDATE: Candidații de la profilul real și tehnologic au avut la primul subiect mai multe cerințe pe baza unui text suport „Ion Creangă viața și opera”, de George Călinescu. Subiectul II a constat în evidențierea relației dintre ideea poetică și mijloacele artistice într-o poezie semnată de Alexandru Vlahuță. La subiectul al III-lea candidații au avut de redactat un eseu de 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat ce aparține lui Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu.

Cerințele de la subiectul I:

  1. „Indică sensul secvenței „cu bună seamă”.
  2. Menționează două dintre sursele de venit ale lui Ion Creangă, utilizând informația din textul dat.
  3. Precizează o posibilă semnificație a curcubeului pentru Ion Creangă, justificându-ți răspunsul cu o secvență semnificativă din textul dat.
  4. Explică un motiv pentru care Ion Creangă călătorește la Târgu Neamț.”
  5. Precizează o trăsătură morală a lui Ion Creangă, așa cum reiese din textul dat.”, potrivit edupedu.ro.

La subiectul II candidații au trebuit să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să își arate recunoștința față de școlile în care au fost formați, bazându-se și pornind de la fragmentul de text „Ion Creangă- viața și opera” de George Călinescu.

Iată subiectele de la profilul real și tehnologic de la BAC 2023- ROMÂNĂ, publicate de Libertatea.ro.

Subiecte.edu.ro 2023 Română- BAC 2023. Subiectele la proba scrisă de la Română- BAC 2023 vor fi disponibile imediat după încheierea examenului, în jurul orei 12:00. Baremul de corectare va fi publicat pe Edu.ro, la ora 15:00. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Examenul a început la ora 09:00, iar elevii au avut acces în sălile de examen pentru Română- BAC 2023 după ora 08:00.

Baremul se va publica pe site-ul oficial al Ministerului Educației-  subiecte.edu.ro/2023/bacalaureat/Subiecte_si_bareme.

Subiecte.edu.ro 2023 Română - BAC 2023.

Subiecte.edu.ro 2023 Română - BAC 2023. Ce a picat la proba scrisă?

[Sursa foto: PixaBay]

Subiecte.edu.ro 2023 Română- BAC 2023. Ce a picat la proba scrisă?

Candidații au la dispoziție 3 ore pentru a rezolva subiectele primite. Probele au început la ora 09:00 și elevii au avut acces în baza unui act de identitate valabil, până la ora 08:30. 

Pentru redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelor sunt prevăzute trei (3) ore, calculate din momentul în care fiecare candidat din sală a primit foaia cu subiectele. Beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Pentru a rezolva cele trei subiecte, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. În cazul probelor scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examen.

Citește și: Barem Română BAC 2023 Edu.ro. Cum se rezolvă corect subiectele la română?

Candidații au avut la dispoziție modele pe subiecte.edu.ro,  asemănătoare cu subiectele care au picat la proba la Română din acest an. 

Programele pentru BAC 2023 sunt cele valabile înainte de pandemie, adică se revine la programele oficiale din care nu mai sunt exceptate conținuturi. Subiectele vor fi adaptate în funcție de profilul liceului la care candidatul a învățat.

Ministerul Educației a anunțat, într-un comunicat de presă, că probele scrise din prima sesiune a examenului național de bacalaureat 2023 (iunie- iulie) se vor desfășura în perioada 26- 29 iunie în 464 de centre.

Subiecte.edu.ro 2023 Română - BAC 2023.

Subiecte.edu.ro 2023 Română - BAC 2023. Ce a picat la proba scrisă?

[Sursa foto: Istockphoto.com]

Subiecte.edu.ro 2023 Română- BAC 2023. Când vor fi anunțate rezultatele?

Primele rezultate (în centrele de examen și online) vor fi anunțate pe data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00- 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi afișate în data de 7 iulie (în centrele de examen și online).

Este important de știut că în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor- GDPR), rezultatele sunt afișate prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri).

Calendar complet Bacalaureat 2023

Până în 16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

12- 21 iunie 2023: Echivalarea probelor de competențe lingvistice și digitale

Probele scrise la BAC 2023, neschimbate față de calendarul vechi

26 iunie 2023: Limba și literatura română- proba E.a) – proba scrisă

27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului- proba E.c) -proba scrisă

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul transmis de Prințesa Anne după ce a fost lovită de un cal. Care este starea de sănătate a sorei Regelui Charles- radioimpuls.ro

28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării- proba E.d)- proba scrisă

29 iunie 2023: Limba și literatura maternă- proba E.b)- proba scrisă

3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00

Elevii care nu își pot echivala competențele, vor susține probele orale de la Bacalaureat în perioada 14-23 iunie, potrivit unei informări a Ministerului Educației.

14 – 16 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;

15 – 19 iunie 2023: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;

16 – 20 iunie 2023: evaluarea competentelor digitale – proba D;

21 – 23 iunie 2023: evaluarea competentelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C. 

Citește și:  Edu.ro Subiecte Matematică Evaluare Națională 2023. Ce ar putea pica la examenul de miercuri?

Luni, 26 iunie: Limba și literatura română

Marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie)

Miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie)

Joi, 29 iunie: Limba si literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).

Citește și:  Edu.ro Barem Română Evaluare Națională 2023. Cum se rezolvă corect subiectele de la examenul de clasa a VIII-a?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si