Subiecte Sociologie BAC 2023 Edu.ro. Subiecte pentru proba la alegere în funcție de profil
Subiecte Sociologie BAC 2023 Edu.ro. Elevii claselor a XII-a au susținut ieri și astăzi primele probe ale Bacalaureatului, respectiv Limba și Literatura Română și proba obligatorie a profilului.
Subiecte Sociologie BAC 2023 Edu.ro. Proba la Sociologie, probă la alegere a profilului, este programată miercuri, 28 iunie 2023, potrivit calendarului oficial de Bacalaureat 2023 pentru absolvenții de liceu.
Subiecte pentru proba la alegere în funcție de profil
Programă Sociologie
1. Perspectiva sociologică asupra societății. Metodologia cercetării sociologice;
2. Societatea și viața socială (Structura socială-status și rol, relații sociale, grupuri sociale; instituții și organizații sociale: familia, școala, biserica, statul, partidele politice, ONG-urile; Socializarea – rol, stadii).
Subiectul I conține 10 întrebări grilă cu un singur răspuns corect. Înainte de a alege un răspuns trebuie să citim cu atenție întrebarea, variantele de răspuns și apoi să alegem răspunsul pe care îl considerăm cel mai bun.
Dacă sunteți nesiguri, mergeți prin eliminare. De asemenea, atenție la întrebările care conțin negație și în situația în care scrieți răspunsurile pe ciornă, la ceea ce transcrieți pe foaia de examen. Este bine să citim toate variantele de răspuns!
Subiectul II este structurat în două părți. În prima parte avem un item de tip asociere. Trebuie să asociem elementele din coloana A cu explicațiile din coloana B.
Partea a doua conține un item de tip întrebare structurată. Citiți cu atenție textul iar la primul punct trebuie formulată ideea principală a textului. Ideea textului trebuie reformulată în aproximativ 3-4 rânduri fără a aduce informații în plus. Altfel spus, trebuie să faceți o sinteză a textului respectiv așa cum l-ați înțeles.
La punctul 2, se cere să explicați în aproximativ jumătate de pagină modul specific în care interacționează două concepte din text. Alegeți două concepte între care poate fi stabilită o corelație. Prima propoziție scrisă trebuie să conțină cele două concepte. Apoi, definiți conceptele după care facem legătura dintre ele. Cele 10 puncte alocate acestui subiect sunt structurate astfel: 2 puncte pentru menționarea conceptelor, 2 puncte pentru limbajul de specialitate, 2 puncte pentru încadrarea în limita de spațiu (aproximativ jumătate de pagină) și 4 puncte pentru legătura propriu-zisă.
La punctul 3 se cere să confirmați sau să infirmați o ipoteză. Încă de la început, este important să precizăm dacă ipoteza se confirmă sau se infirmă și în funcție de varianta aleasă să argumentăm. O sugestie privind modul de formulare este următorul: Ipoteza potrivit căreia „…” (scriem ipoteza), se confirmă/infirmă. Un argument este acela că… (încercăm să formulăm un argument complex) urmând explicația propriu zisă. Întrucât nu avem limită de spațiu putem include definiții ale conceptelor cheie precum și exemple concrete care să ne susțină argumentul.
La punctul 4 se cere formularea unui punct de vedere personal. Chiar dacă trebuie să formulăm o părere personală este indicat ca textul realizat să conțină și informații științifice. Putem începe prin a defini conceptele cheie urmând formularea unei opinii neutre cu privire la cerința data. Când exprimăm punctul de vedere trebuie să avem în vedere anumiți indicatori, precum: în opinia mea, din punctul meu de vedere, eu consider că, eu cred că… La fel ca la punctul 3, putem formula exemple concrete care să ne susțină opinia și nu avem limită de spațiu.
Subiectul III conține 5 cerințe. La punctul 1, trebuie scrisă definiția unui concept. Definiția trebuie să fie corectă din punct de vedere științific.
La punctul 2 se cere menționarea a două caracteristici ale unui concept. De cele mai multe ori, caracteristicile pot fi preluate din definiția conceptului. Cele două caracteristici vor fi integrate într-o frază.
La punctul 3 trebuie evidențiată o corelație între doi termeni. În primul rând, definim cei doi termini pentru că în barem se punctează definirea conceptelor cu 2 puncte din 10. Apoi facem legătura și ne gândim la un exemplu concret. Atenție la limbajul de specialitate și limita de spațiu (sunt alocate puncte pentru respectarea acestora, la fel ca la subiectul II, punctul 2).
La punctul 4 trebuie să formulăm un exemplu concret. Exemplul nu trebuie să conțină nume de persoane sau orice alte informații care pot conduce la interpretarea greșită a răspunsului. În construirea răspunsului putem utiliza definiția conceptului cheie.
Punctul 5 face referire la o afirmație pe care trebuie să o argumentăm în aproximativ 10 rânduri. Din nou atenție la limita de spațiu, definirea conceptului cheie, limbajul clar și corect științific.
Subiecte Sociologie
Mai multe subiecte pentru verificarea cunoștințelor la această materie pot fi găsite aici.