Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să fumeze ţigări electronice, însă puţini ştiu care sunt riscurile la care se expun.

US Surgeon General's office a scos o broşură prin care le atrage atenţia americanilor la problemele de sănătate asociate cu acest gadget. Conform The Insider, ţigările electronice conţin  substanţa chimică diacetil, care în trecut a fost asociată cu sindromul de "plămân popcorn".

În 2016, mii de articole susţineau că ţigara electronică produce exact acest sindrom.

Publicaţia Snopes şi o serie de experţi au avertizat însă că este nevoie de date suplimentare înainte să se stabilească o relaţie directă între utilizarea ţigărilor electronice şi sindromul de „plămân popcorn”.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Alţi experţi pe de altă parte, atrag atenţia că diacetilul nu se găseşte doar în ţigările electronice. De fapt, spun ei, ţigările normale conţin cantităţi mai mari din această substanţă periculoasă. Chiar şi aşa, fumatul clasic nu este considerat „un risc major” în apariţia sindromului de „plămân popcorn”, potrivit Public Health England. În plus, nu toate aromele pentru ţigări electronice conţin această substanţă. De exemplu, substanţa este interzisă total  în producerea de arome în Marea Britanie.

Boala "plămân popcorn"

Simptomele includ tuse, astm şi dificultăţi de respiraţie. Aceasta poate duce la pierderea ireversibilă a funcţiei pulmonare, ce poate deveni atât de severă încât numai un transplant ar putea servi drept  tratament, scrie Descopera. 

sursa foto: Descopera 

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si