Din ce în ce mai mulţi oameni aleg să fumeze ţigări electronice, însă puţini ştiu care sunt riscurile la care se expun.
US Surgeon General's office a scos o broşură prin care le atrage atenţia americanilor la problemele de sănătate asociate cu acest gadget. Conform The Insider, ţigările electronice conţin substanţa chimică diacetil, care în trecut a fost asociată cu sindromul de "plămân popcorn".
În 2016, mii de articole susţineau că ţigara electronică produce exact acest sindrom.
Publicaţia Snopes şi o serie de experţi au avertizat însă că este nevoie de date suplimentare înainte să se stabilească o relaţie directă între utilizarea ţigărilor electronice şi sindromul de „plămân popcorn”.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Alţi experţi pe de altă parte, atrag atenţia că diacetilul nu se găseşte doar în ţigările electronice. De fapt, spun ei, ţigările normale conţin cantităţi mai mari din această substanţă periculoasă. Chiar şi aşa, fumatul clasic nu este considerat „un risc major” în apariţia sindromului de „plămân popcorn”, potrivit Public Health England. În plus, nu toate aromele pentru ţigări electronice conţin această substanţă. De exemplu, substanţa este interzisă total în producerea de arome în Marea Britanie.
Boala "plămân popcorn"
Simptomele includ tuse, astm şi dificultăţi de respiraţie. Aceasta poate duce la pierderea ireversibilă a funcţiei pulmonare, ce poate deveni atât de severă încât numai un transplant ar putea servi drept tratament, scrie Descopera.
sursa foto: Descopera