Ucraina a redirecționat toate fondurile posibile către efortul de război, inclusiv banii alocați proiectelor de dezvoltare. Atfel, de la începutul războiului, Ucraina a cheltuit 8,3 miliarde, potrivit ministrului ucrainean de Finanțe Serhiy Marchenko.

Kievul are nevoie urgentă de sprijin internațional

În același timp, din cauza războiului, guvernul nu a mai colectat decât 60% din taxe și impozite, a mai precizat ministrul la solicitarea Reuters.

Citeste si: LIVE UPDATE Război în Ucraina, ziua 79: Luptele continuă în estul Ucrainei. Vladimir Putin amenință Occidentul că va suferi mai mult de pe urma sancțiunilor

Marchenko a mai spus că Ucraina a primit aproape 2 miliarde de dolari ajutor extern în luna aprilie, din care 719 milioane de dolari au venit din granturi. În total, de la 24 februarie, Kievul a primit 5,4 miliarde de dolari, inclusiv 801 milioane sub formă de granturi.

40 de miliarde de dolari blocate în Senatul SUA

Președintele SUA Joe Biden a semnat o lege care permite accelerarea trimiterii de echipamente militare Ucrainei, reactivând un dispozitiv care datează din cel de-al Doilea Război Mondial. Washingtonul a promis un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari, în condițiile în care, de la debutul războiului, administrația Biden a oferit un ajutor militar de aproximativ 3,8 miliarde de dolari Kievului.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Citeste si: Este doliu uriaș la Kiev. Primul președinte al Ucrainei a decedat

Ajutorul de 40 de miliarde dolari din partea SUA a fost însă blocat joi în senatul american de un singur senator.

Republicanul Rand Paul, care s-a opus constant acordării de ajutoare străine, a refuzat să susțină propunerea care are nevoie de unanimitate pentru a trece.

Senatorul cere schimbarea legislației astfel încât să fie introdus controlul asupra modului în care sunt cheltuiți acești bani, potrivit BBC.

"Dacă senatorul Paul persistă în aceste solicitări nesăbuite...va reuși de unul singur să amâne ajutorul de care Ucraina are nevoie disperată" a declarat liderul majorității Chuck Schumer.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si