Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed Bin Salman, a denunțat, vineri, comportamentul forțelor israeliene care luptă împotriva grupării Hamas în Gaza, potrivit GulfToday.com.

Declarațiile liderului de la Riad vin înaintea summit-ului de sâmbătă care se va concentra asupra violenței care se desfășoară pe teritoriul palestinian.

Citește și: Mărturia armatei israeliene: „Nu vom înceta să luptăm pentru poporul Israel. Vom face totul ca Gaza să poată prospera din nou”

„Condamnăm agresiunea militară observată în Fâșia Gaza, țintirea civililor și încălcările continue ale dreptului internațional umanitar de către forțele de ocupație israeliene”, a declarat prințul Mohammed Bin Salman la un summit cu liderii africani.

Potrivit sursei citate, au fost primele comentarii publice ale prințului moștenitor din Arabia Saudită despre conflictul dintre Israel și Hamas.

„Subliniem necesitatea opririi acestui război și a relocării forțate a populație, precum și a creării condițiilor pentru revenirea stabilității și obținerea păcii”, a mai spus Salman.

Oprirea agresiunii Israelului, tema comună a statelor islamice

Tot în cursul zilei de vineri, emirul Tamim Bin Hamad Al Thani din Qatar s-a întâlnit cu prințul Mohammed Bin Salman la Riad pentru a discuta despre evoluțiile recente din Gaza, a informat presa de stat de la Riad.

„Liderii s-au întâlnit în prezența miniștrilor și a altor înalți oficiali din ambele țări pentru a se concentra asupra eforturilor de a opri agresiunea Israelului împotriva Gaza, acordarea de ajutor și alte modalități de sprijinire a securității și stabilității în regiune”, a declarat administrația

din Qatar într-o declarație de presă.

arabia saudita

Șeicului din Qatar, primit de Mohammed bin Salman

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Comentariile sale la summit-ul din Arabia Saudită au venit cu o zi înainte ca regatul Golfului să găzduiască două întâlniri de urgență privind luptele din Gaza – ale Ligii Arabe și ale Organizației Cooperării Islamice.

Moussa Faki Mahamat, președintele Comisiei Uniunii Africane, a condamnat vineri și „violența obscenă” care afectează palestinienii.

„Solicităm un efort real și practic pentru a opri distrugerea imediată a Gazei și uciderea a mii de oameni, pentru a da un impuls puternic unei soluții politice prin adoptarea soluției cu două state”, a spus el.

Președintele Iranului, așteptat la summit-ul de la Riad

Președintele iranian Ebrahim Raisi este așteptat să participe duminică la un summit în capitala Arabia Saudită în care se abordează războiul dintre Israel și Hamas, a declarat luni pentru AFP o sursă familiarizată cu pregătirile din Teheran.

Ar fi prima vizită a lui Raisi în regatul Golfului de când cele două țări au convenit să restabilească relațiile diplomatice după șapte ani de legături rupte, un acord intermediat de China și anunțat în martie, transmite France 24.

Presa de la Teheran a raportat vineri că președintele Ebrahim Raisi va zbura în Arabia Saudită pentru întâlnirea de duminică, care va aborda „modalitățile de a opri mașina de război sălbatică a Israelului împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza asediată”, potrivit radiodifuzorului iranian în limba engleză Press TV.

Ebrahim Raisi, președintele Iranului

Ebrahim Raisi, președintele Iranului

Peste 4.500 de copii uciși în Gaza

Numărul morţilor în urma bombardamentelor israeliene în Fâşia Gaza a ajuns vineri la 11.078, potrivit ultimului bilanţ comunicat de guvernul condus de gruparea Hamas. Dintre aceste victime, 4.506 sunt copii, 3.027 femei şi 678 vârstnici.

Numărul răniţilor a ajuns la 27.490, conform aceluiaşi bilanţ al Hamas, grupare care a ucis peste 1.400 de persoane în atacul surpriză efectuat în sudul Israelului pe 7 octombrie. 

Președintele Turciei, mesaj dur: Israelul va trebui "să dea socoteală" 

Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan este așteptat să participe și el la summit-ul extraordinar islamic din capitala Arabiei Saudite, conform ilkha.com.

Președintele turc a declarat zilele trecute că summitul extraordinar al Organizației pentru Cooperare Islamică (OCI) care va avea loc în Arabia Saudită în weekend ar trebui să se concentreze pe o soluție echitabilă, menționând că încetarea atacurilor israeliene ar servi păcii regionale și globale.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Erdogan a transmis că Turcia este gata să contribuie la soluția de pace. El a subliniat, de asemenea, că lumea islamică ar trebui să adopte o poziție comună pentru a exercita presiuni asupra Israelului pentru o soluție a conflictului, potrivit Daily Sabah.

Într-un discurs transmis vineri la postul NTV, preşedintele Turciei a declarat că Israelul va trebui "să dea socoteală" pentru "crimele împotriva umanităţii" comise împotriva populaţiei civile în Fâşia Gaza.

"Vor trebui să dea socoteală pentru distrugerea a zeci de mii de vieţi. Desigur, vor trebui să dea socoteală şi pentru opresiune. Iar aceia care sunt părtaşi la această crimă vor da socoteală în faţa istoriei, mai întâi în faţa umanităţii şi apoi în faţa propriei lor conştiinţe", a spus Erdogan, conform Agerpres.  

Miniștrii de externe ai țărilor arabe s-au întâlnit joi la Riad, pentru a pregăti summit-ul arab de urgență care va avea loc sâmbătă pentru a discuta mijloacele de oprire a războiului din Gaza.

Capitala Arabiei Saudite va găzdui liderii celor 22 de țări arabe, care se vor reuni într-o sesiune extraordinară a Consiliului Ligii Arabe, unde se vor discuta modalitățile de a face față escaladării continue din teritoriile palestiniene ocupate.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si