In articol:
- Care este mesajul României la summit-ul NATO
- NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice și nucleare
- Stoltenberg: NATO va aproba joi patru noi grupuri de luptă pe flancul său estic, inclusiv în România
UPDATE: Jens Stoltenberg a subliniat că ţările membre NATO consideră că China nu trebuie să asigure sprijin economic sau militar Rusiei în ceea ce priveşte invazia din Ucraina.
„În schimb, Beijingul ar trebuie să-şi exercite influenţa semnificativă asupra Rusiei şi să promoveze o soluţie imediată de pace. Aliaţii au căzut de acord că Belarusul trebuie să înceteze să se comporte ca un complice la invazia lui Putin.(...) Mesajul nostru pentru China este că ar trebui să se alăture restului lumii şi să condamne în termeni clari războiul brutal împotriva Ucrainei şi să nu sprijine Rusia prin instrumente economice şi, desigur, nici militare”,
Citeste si: Zelenski: Dați-ne doar 1% din avioanele și tancurile voastre
Stoltenberg a subliniat că folosirea unor agenţi chimici sau biologici în lupta din Ucraina ar afecta şi cetăţeni a unor state membre NATO.
„Ştim de asemenea că Rusia a folosit agenţi chimici împotriva propriei opoziţii şi i-a folosit anterior pe teritoriul NATO”, mai spune Stoltenberg.
Care este mesajul României la summit-ul NATO
Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunităţii euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie "ferm", "coordonat", "unitar" şi "substanţial".
"Preşedintele României va reitera, în special, în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special la Marea Neagră", se evidenţiază în comunicat.
Şeful statului va reafirma sprijinul ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă şi de securitate, precum şi necesitatea ca NATO să continue sprijinul şi asistenţa pentru ţara vecină.
Preşedintele Iohannis va sublinia şi susţinerea României pentru cooperarea cu partenerii şi importanţa acordării de sprijin politic şi practic acestora, având în vedere actuala situaţie de securitate.
NATO va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice și nucleare
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că summitul NATO ce va avea loc joi la Bruxelles va conveni să furnizeze Ucrainei echipamente de protecție împotriva unor atacuri chimice, biologice, radiologice și nucleare.
Citeste si: Mesajul lui Vitali Kliciko, primarul Kievului, către ruşi: "Plecaţi din ţara noastră, plecaţi acasă!"
Stoltenberg a făcut anunțul la un briefing din ajunul reuniunii liderilor NATO ce urmează să aibă loc joi, afirmând că „mă aștept ca mâine Aliații să fie de acord să ofere sprijin suplimentar (Ucrainei).
Aceasta include asistență pentru securitate cibernetică, precum și echipamente pentru a ajuta la protejarea Ucrainei de amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare”, a spus el.
Stoltenberg a afirmat de asemenea că Moscova trebuie să renunțe la amenințările cu arme nucleare după ce Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a vorbit din nou despre acestea marți seara.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Remintim că președintele Vladimir Putin a ordonat armatei ruse, la trei zile după declanșsarea invaziei din 24 februarie, să pună în stare de alertă maximă forțele de descurajare nucleară.
Stoltenberg: NATO va aproba joi patru noi grupuri de luptă pe flancul său estic, inclusiv în România
NATO va desfăşura patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, România, Ungaria şi Slovacia, pentru a-şi consolida apărarea pe flancul său estic contra Rusiei, a anunţat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, informează Agerpres.
Liderii NATO vor decide la summitul de joi să consolideze poziţia de apărare cu patru noi grupuri de luptă în Bulgaria, în România, în Ungaria şi în Slovacia, aducând la opt grupările tactice desfăşurate de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.
NATO are deja grupuri de luptă în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia.
”Mă aştept ca liderii să convină întărirea poziţiei NATO în toate domeniile, cu creşteri majore în partea estică a Alianţei la sol, în aer şi pe mare”, a adăugat înaltul oficial NATO.
”Ne confruntăm cu o nouă realitate pentru securitatea noastră, aşa că trebuie să ne resetăm poziţia de apărare şi descurajare pe termen mai lung”, a încheiat Jens Stoltenberg.